Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κορμί για μπικίνι (και) με λίπος!

8 Αυγούστου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τέλος στην παχυσαρκία υπόσχεται να βάλει μια νέα ανακάλυψη επιστημόνων στις ΗΠΑ, οι οποίοι κατάφεραν να μετατρέψουν λευκό λίπος σε καφέ, το οποίο έχει την ιδιότητα να καίει ενέργεια αντί να την αποθηκεύει.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, ο ανθρώπινος οργανισμός, εκτός από το λευκό λίπος, το οποίο αποθηκεύει ενέργεια και συσσωρεύεται γύρω από τα ζωτικά όργανα, περιέχει και ένα άλλο είδος λίπους, το οποίο έχει καφέ χρώμα και καταναλώνει ενέργεια, όπως ακριβώς οι μυς. Με το πέρασμα του χρόνου και με την έλλειψη άσκησης, το καφέ λίπος μειώνεται στον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ευκολότερα η ποσότητα του λευκού.

Ωστόσο, επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια στις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι μπορούν να μετατρέψουν το λευκό λίπος σε καφέ, αν αυξήσουν τη δραστηριότητα κάποιων ενζύμων που ονομάζονται σιρτουίνες. Για να το πετύχουν, χρησιμοποίησαν τις ουσίες θειαζολιδινεδιόνες (TZDs) και ενεργοποιώντας ένα κύτταρο που αυξάνει την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη. Με τον τρόπο αυτόν, επιταχύνεται ο μεταβολισμός και διευκολύνεται η απώλεια βάρους, αν και οι γιατροί αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τις ουσίες αυτές σε μορφή φαρμάκου, επειδή παρουσιάζουν βλαβερές παρενέργειες, όπως τοξικότητα, προβλήματα στα κόκαλα και (οξύμωρο) αύξηση του βάρους!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα ανακάλυψη θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, αφού καταπολεμώντας την παχυσαρκία θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος προσβολής από διαβήτη. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση «Cell», στην οποία δημοσιεύεται η έρευνά τους, η μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ είναι μια ενδιαφέρουσα θεραπευτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Και αυτό γιατί ως θεραπεία είναι ασφαλής και αποτελεσματική, ιδιότητες που μέχρι πρότινος ήταν πολύ δύσκολο να υπάρξουν σε μια θεραπεία για την απώλεια βάρους. «Τα ευρήματά μας είναι πολύ σημαντικά και ένας λόγος είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν τη θετική πλευρά των TZDs» είπε ο βασικός συντάκτης της έρευνας, καθηγητής Ντομένικο Ατσίλι.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

This entry was posted on Τετάρτη, 8 Αυγούστου, 2012 at 16:07 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply