http://static.doldigital.net/webstatic/5F37C2D86C4B3A982EEDF8FC43BD8202.jpgΤο πρώτο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου πανηγυρίζει την 5η ημέρα των Αγώνων η Ελλάδα, μέσω του Ολυμπιονίκη της στο τζούντο Ηλία Ηλιάδη. Ο «χρυσός» τζουντόκα της Αθήνας το 2004 και δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, έδωσε μια συγκλονιστική μάχη μέχρι να περάσει στο στήθος του το χάλκινο της κατηγορίας των -90κ.

Στον Α΄ προκριματικό γύρο επικράτησε με Waza-ari του Σλοβάκου Μίλαν Ραντλ και πήρε την πρόκριση για τη φάση των «16», όπου αντιμετώπισε τον Λιθουανό Κάρολις Μπάουζα και τον νίκησε με Waza-ari από τρεις παρατηρήσεις (shido). Ωστόσο στα προημιτελικά ηττήθηκε με Yuko από τον Ρώσο Κίριλ Ντενίσοφ και έτσι μπήκε στην διαδικασία της «δεύτερης ευκαιρίας» (ρεπεσάζ). Ομως ο Ηλιάδης δεν άφησε την ήττα αυτή να τον επηρρέασει. Μέσα του υπήρχε η καρδιά του Ολυμπιονίκη και συνέχισε ακάθεκτος τη μοναχική διαδρομή του έως το βάθρο. Με… τυπικές διαδικασίες επικράτησε με Ippon του Αυστραλού Μαρκ Άντονι και στον τελικό των ρεπεσάζ νίκησε με Yuko από δύο παρατηρήσεις (shido) τον Βραζιλιάνο Τιάγκο Καμίλο και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Στις ίδιες αθλητικές εγκαταστάσεις, δίπλα από την αίθουσα των τατάμι, η Βάσω Βουγιούκα έδινε τη δική της μάχη για τη διάκριση στη σπάθη της ξιφασκίας. Η Ελληνίδα οπλομάχος, Νο 4 στην παγκόσμια κατάταξη και 2η στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μπήκε από την αρχή πολύ δυνατά. Στη φάση των «32» επικράτησε εύκολα 15-8 της Βρετανίδας Λουίζ Μποντ-Ουίλιαμς και πήρε την πρόκριση για τη φάση των «16», όπου αντιμετώπισε την Αλεξάντρα Σόσα από την Πολωνία και τη νίκησε το ίδιο εύκολα 15-7. Ωστόσο, ένα χτύπημα της αντιπάλου που της έσπασε το δόντι, την ανάγκασε να αγωνιστεί με πόνους στον προημιτελικό, απέναντι στην Νοτιοκορεάτισα Τζιγέον Κιμ. Η Βουγιούκα μπήκε αποφασισμένη και στην αρχή πήρε σημαντικό προβάδισμα (8-3), όμως στη συνέχεια πλήρωσε το άγχος και τη νευρικότητα. Η Κιμ μείωσε 9-8, ισοφάρισε 11-11 και στο τέλος πήρε τη νίκη και την πρόκριση με 15-12. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια πήρε τελικά την 5η θέση της γενικής κατάταξης, που αποτελεί σίγουρα μια σημαντική διάκριση.

Οδυνηρή ήττα για τις Βίκυ Αρβανίτη και Μαρία Τσιαρτσιάνη, οι οποίες στο πλαίσιο της 3ης ημέρας του μπιτς βόλεϊ γυναικών έχασαν με 2-0 σετ (21-17, 21-16) από τις Κινέζες Τσεν Ξούε και Ξι Ζανγκ κι έτσι πήραν την 4η θέση του ομίλου και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια μένοντας στην 19η θέση της γενικής κατάταξης.

Στην κωπηλασία, για τις θέσεις 7-12 της δικώπου θα αγωνιστούν οι Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας, καθώς στη 2η ημιτελική σειρά έμειναν στην 5η θέση με επίδοση 7:07.15 κι έτσι δεν κατάφεραν να προκριθούν στον τελικό.

Στην κολύμβηση η Νέρι Νιαγκουάρα μετείχε στον προκριματικό των 100μ. ελεύθερο, χωρίς να καταφέρει να προκριθεί, αφού με χρόνο 56.63 κατετάγη 32η. Αποκλεισμός και για τον Ανδρέα Βαζαίο στον προκριματικό των 200μ. μικτή ατομική, όπου με χρόνο 2:01.23 κατετάγη 26ος.

Στην ιστιοπλοϊα, την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς πραγματοποιεί ο Βύρων Κοκκαλάνης, ο οποίος στα RS-X ανδρών σήμερα τερμάτισε 6ος στην 3η ιστιοδρομία, 2ος στη 4η κι έτσι βρίσκεται στην 5η θέση της γενικής με 23 βαθμούς ποινής. Στα RS-X γυναικών η Αγγελική Σκαρλάτου τερμάτισε 21η στην 3η ιστιοδρομία, 11η στη 4η κι έτσι βρίσκεται στην 16η θέση της γενικής με 58 βαθμούς ποινής. Ο Βαγγέλης Χειμώνας στα Laser τερμάτισε 27ος στην 5η ιστιοδρομία, 33ος στη 6η κι έτσι βρίσκεται στην 27η θέση της γενικής με 113 βαθμούς ποινής. Η Άννα Αγραφιώτη στα Laser Radial τερμάτισε 34η στην 5η ιστιοδρομία, 34η στη 6η κι έτσι βρίσκεται στην 34η θέση της γενικής με 153 βαθμούς ποινής. Στα 49er οι Διονύσης Δήμου και Μιχάλης Πατενιώτης ήταν 19οι στην 5η ιστιοδρομία, 20οι στην 6η και βρίσκονται στην 20η θέση της γενικής με 92 βαθμούς ποινής.

ΔΟΛ & ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.