Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σπάνιο κρούσμα άνθρακα στην Ελασσόνα

28 Ιουλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σε ένα σπάνιο αλλά συνήθως όχι ιδιαίτερα επικίνδυνο περιστατικό, κτηνοτρόφος στην Ελασσόνα μολύνθηκε στο δέρμα από το βακτήριο του άνθρακα καθώς μετέφερε ένα νεκρό, άρρωστο ζώο.

Ο ίδιος αναρρώνει τώρα στο σπίτι του μετά τη χορήγηση αντιβιοτικών, ωστόσο τα ζώα της περιοχής θα εμβολιαστούν προληπτικά.

Όπως αναφέρει η τοπική εφημερίδα «Ελευθερία», το κρούσμα καταγράφηκε στην περιοχή Τσαπουρνιά, στην οποία αναμένονται να εμβολιαστούν την επόμενη ημέρα περίπου 700 ζώα που έχουν ήδη μπει σε καραντίνα -αιγοπρόβατα, άλογα, χοίροι και βοοειδή.

Το βακτήριο του άνθρακα είχε προκαλέσει πανικό στις ΗΠΑ μια εβδομάδα μετά την 11η Σεπτεμβρίου, όταν άρχισαν να αποστέλλονται σε ΜΜΕ πολιτικούς φάκελοι που περιείχαν σπόρια άνθρακα. Συνολικά 17 άτομα μολύνθηκαν, από τα οποία τα 5 πέθαναν.

Πράγματι, το βακτήριο του άνθρακα (Bacillus anthracis) είναι συνήθως θανατηφόρο αν προσβάλλει τους πνεύμονες ή το πεπτικό σύστημα. Τα ζώα συνήθως μολύνονται καταπίνοντας ή εισπνέοντας τα σπόρια του βακτηρίου καθώς βόσκουν.

Στην περίπτωση όμως που η μόλυνση περιορίζεται στο δέρμα μπορεί σχεδόν πάντα να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Χωρίς αντιβίοση, πάντως, η μόλυνση δημιουργεί έλκη που τελικά μαυρίζουν και μπορούν να προκαλέσουν θάνατο από σηψαιμία.

Τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι πολύ σπάνια, ωστόσο το βακτήριο απαντάται σε όλο τον κόσμο -τα σπόρια που δημιουργεί για να επιζήσει σε αντίξοες συνθήκες έχουν ανιχνευθεί ακόμα και στην Ανταρκτική.

Ο κτηνοτρόφος στην Ελασσόνα μολύνθηκε στο δέρμα όταν μετέφερε με τα χέρια νεκρό ζώο, το οποίο αποδείχθηκε αργότερα ότι είχε προσβληθεί από γαστρεντερικό άνθρακα. Νοσηλεύτηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, από το οποίο έχει πάρει εξιτήριο για να συνεχίσει την αποθεραπεία κατ΄οίκον.

Για το περιστατικό ειδοποιήθηκαν το ΚΕΕΛΠΝΟ, η Περιφέρεια και οι τοπικές αρχές, από τις οποίες ενημερώθηκαν για τα μέσα προφύλαξης οι κάτοικοι και οι κτηνοτρόφοι.

This entry was posted on Σάββατο, 28 Ιουλίου, 2012 at 18:13 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply