Πλείστες φορές ακούμε – διαβάζουμε για εντοπισμό στο διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού ίχνους. Τι είναι το ηλεκτρονικό ίχνος όμως; Επιπλέον τι είναι η ACTA την οποία καταψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Άρθρο της Κυριακής ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, αφού μιλά για τις ομάδες Ελλήνων χάκερ, εξηγεί πως όποιο μέτρο και αν λάβουν, ότι και αν κάνουν θα εντοπισθούν.

“Μπορεί να κάνουν ένα χτύπημα αλλά όλοι αυτοί εντοπίζονται”.

Ο Μ. Σφακιανάκης εξηγεί και το πως ανακαλύπτουν τους χάκερ ή τους κράκερ, μέσω τους ηλεκτρονικού τους ίχνους.

Σύμφωνα με όσα γράφονται στη συνέντευξη, με το που συνδεθεί κάποιος στο διαδίκτυο, η πάροχος εταιρεία του δίνει κι έναν αριθμό.

Αυτός ο αριθμός είναι το ηλεκτρονικό ίχνος.

“Μαζί με την ημερομηνία και την ώρα, δεν υπάρχει άλλος τέτοιος αριθμός στον κόσμο. Είναι το Α και το Ω για τις διωκτικές αρχές”, επισημαίνει ο κ. Σφακιανάκης.

Πώς όμως αναγνωρίζεται το πραγματικά ύποπτο ηλεκτρονικό ίχνος, όταν έχεις ένα παγκόσμιο χωριό, αυτό του διαδικτύου, με εκατομμύρια χρήστες;

Η ΔΗΕ έχει ανθρώπους οι οποίοι εκτιμούν τις καταστάσεις και αξιολογούν τη σοβαρότητά τους. Παράλληλα συνεργάζεται και με εξειδικευμένους ψυχολόγους οι οποίοι συμβουλεύουν και ανάλογα κινούνται τα μέλη της δίωξης.

Από και και πέρα, ειδοποιείται ο εισαγγελέας ο οποίος και δίνει την εντολή για τη συνέχεια ή βάζει την υπόθεση στο αρχείο, εάν ας πούμε είναι ξεκάθαρο πως πρόκειται για φάρσα, πλάκα ή δεν κινδυνεύει η ακεραιότητα πολιτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι πριν τέσσερα χρόνια μία έρευνα για αυτοκτονία έπαιρνε μισή μέρα, ενώ σήμερα παίρνει  οκτώ λεπτά.

Η ACTA και οι παρενέργειές της

Η ολιγομερής διεθνής σύμβαση, η εμπορική συμφωνία κατά της παραποίησης, γνωστής ως ACTA, έχει ως σκοπό τη διαφύλαξη της πνευματικής ιδιοκτησίας.

Οι υπέρμαχοί της αναφέρονται ουσιαστικά στην καταπολέμηση της πειρατείας.

Οι πολέμιοί της κάνουν λόγο για περιορισμό της ελευθερίας και δη μέσω του διαδικτύου.

Στέλνοντας ένα άκρως ηχηρό μήνυμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις τέσσερις Ιουλίου, 478 ευρωβουλευτές καταψήφισαν τη συμφωνία έναντι 39 που την υπερψήφισαν.

Ερωτώμενος ο κ. Σφακιανάκης για την ACTA αλλά και την καταψήφισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε ενάντια στο “να μπούνε χωροφύλακες στο ιντερνετ”.

Αν και παραδέχτηκε πως ο όποιος δημιουργός πρέπει να ζήσει και να πάρει τα δικαιώματα που του αναλογούν, εντούτοις σημείωσε:

“Είμαι ενάντια στην καταστρατήγηση του διαδικτύου, στο να μπούνε χωροφύλακες στο ιντερνέτ. Το ιντερνέτ είναι ένας ελεύθερος χώρος έκφρασης, μία ελεύθερη κίνηση ιδεών και πραγμάτων που οφείλουμε να σεβόμαστε τους νόμους τους.

Για παράδειγμα, τα blogs είναι διαδικτυακά ημερολόγια και όχι διαδικτυακά εκβιαστολόγια. Όταν κάνεις ορθή χρήση στο διαδίκτυο, δε χρειάζεται καμία αστυνόμευση”.

Και συνεχίζει:

“Έτσι και αλλιώς πιστεύω πως το διαδίκτυο από μόνο του ξεπλένεται, διώχνει σιγά σιγά τα ακραία φαινόμενα και βασιλεύουν οι καθαροί και οι ωραίοι”.

Στέλιος Μπαμιατζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.