Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκδηλώσεις της Δημόσιας Κεντρικής βιβλιοθήκης Γρεβενών «Ένα βιβλίο την εβδομάδα: Οι Διαδρομές των Ηρώων» Αναζητώντας «Το κρυμμένο νερό»

Ιούλιος 7th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σε μια ατμόσφαιρα κατανυκτική, είκοσι πέντε (25) παιδιά, από 7έως 12 χρονών, στην αίθουσα της Παιδικής Βιβλιοθήκης, με τη μαεστρία της παιδαγωγού Λίτσας Μήττα, αναζήτησαν «το κρυμμένο νερό», ένα παραμύθι της Λιλής Λαμπρέλλη των εκδόσεων Πατάκη.

Η αφηγήτρια με την αισθαντική φωνή της, με τις παύλες και τους χρωματισμούς της, μας έβαλε όλους στο ταξίδι του παραμυθιού. Ζήσαμε και εμείς την μεγάλη ξηρασία (Την κακή διαχείριση των υδάτινων πόρων και της Φύσης), τη μεγάλη δίψα των ανθρώπων, τη δίψα του παιδιού και του φιδιού(Το φίδι είναι πολύτιμο και ανήκει και αυτό στο ίδιο οικοσύστημα με τους ανθρώπους). Η «δίψα», με τη γενναιότητα του παιδιού χτίζει μία φιλία με το φίδι, που φτάνει μέχρι την αυτοθυσία( Θέλει αρετή και τόλμη η υπεράσπιση του φυσικού περιβάλλοντος). Η φιλία και η αγάπη, για τη φύση, φανερώνει ξανά το κρυμμένο νερό και επαναφέρει την ισορροπία που διαταράχθηκε από την έλλειψη του.

«Για να τρέχει συνέχεια το νερό, που είναι πολύτιμο για τη ζωή στον πλανήτη μας, θα πρέπει να το σεβόμαστε και να το υπερασπιζόμαστε. Να μη μολύνουμε το περιβάλλον, να μην κόβουμε τα δέντρα και να προστατεύουμε τις πηγές, τα πηγάδια, τις λίμνες και τους ποταμούς» ήταν ο επίλογος της όμορφης εξιστόρησης του παραμυθιού.

Τα παιδιά καθηλωμένα απορρόφησαν και την τελευταία σταγόνα από το παραμύθι και αμέσως μετά ζωγράφισαν πάνω σε λευκές κόλλες χαρτιού, στιγμές από τη διαδρομή των ηρώων και αποτύπωσαν με μικρές φρασούλες τα συναισθήματά τους: «Παντού Αγάπη», «Μια δυνατή φιλία μπορεί να βρει τ’ όνειρό της», «Το νερό είναι πολύ πολύτιμο και δεν πρέπει να το σπαταλάμε», «Μου άρεσε αυτό το βιβλίο που ένα φίδι έγινε φίλος με ένα παιδί», «Πρέπει να αγαπάμε τη Φύση», κτλ.

Οι αποτυπώσεις στο χαρτί, αλλά και η συζήτηση που ακολούθησε των παιδιών με την παιδαγωγό Λίτσα Μήττα και την εμψυχώτρια Θεολογία Ταρλατζή, εύλογα, μας οδηγούν να παραθέσουμε, ως επίλογο, ότι τα παιδαγωγικά ερεθίσματα της Future Library, έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην απαλή συνείδηση των παιδιών. Και στην καθαρή πλάκα της συνείδησης τους έχει εγγραφεί, ότι, ο μόνος δρόμος για τη ζωή είναι η αγάπη στη φύση που την περιβάλλει.

Ο Προϊστάμενος

This entry was posted on Σάββατο, Ιούλιος 7th, 2012 at 19:06 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply