Ενθαρρυντικά τα στοιχεία

Στα 5 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις που έχουν επιστρέψει στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου. Αυτό σημαίνει πως τις τελευταίες 13 εργάσιμες ημέρες εισέρεαν στο τραπεζικό σύστημα, σε καθημερινή βάση, αποταμιεύσεις ύψους 385 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο.

Τραπεζικά στελέχη εκτιμούν πως υπό δεδομένες προϋποθέσεις, και εφόσον ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, θα επιστρέψει σύντομα στις τράπεζες το μεγαλύτερο μέρος των καταθέσεων ύψους 90 δισ. ευρώ που έχει εκρεύσει από τα τραπεζικά ιδρύματα την τελευταία τριετία.

Όπως εκτιμούν, ένα μεγάλο μέρος αυτών των κεφαλαίων, που δεν έχουν φύγει στο εξωτερικό, βρίσκεται σε οικίες και σε τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι πολίτες να χάνουν τη δυνατότητα απόκτησης ενός σημαντικού ποσού που θα είχαν από τους τόκους.

Σημειώνεται πως η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποδείχθηκε «βλαπτική» για τις τραπεζικές καταθέσεις. Οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν σημαντικά στα 157,4 δισ. ευρώ τον Μάιο 2012 από 165,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο του 2012, από 165,3 τον Μάρτιο του 2012, 164,3 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2012. Τον Μάιο 2011 οι καταθέσεις ήταν 191,8 δισ. ευρώ.

www.in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.