http://1.bp.blogspot.com/-bnawzXQt4Ao/T-KgGaEUIwI/AAAAAAAAoNE/uF4jqnLBvQM/s1600/P6202484.JPGΗ Δημοτική Αρχή, αναλαμβάνοντας την περυσινή χρονιά τις τύχες της νέας αυτοδιοικητικής οντότητας, του νέου Καλλικρατικού δήμου Γρεβενών, γνώριζε πολύ καλά, τόσο το μέγεθος των δυσκολιών όσο και των προκλήσεων που είχε μπροστά της.

Το 2011 σηματοδοτήθηκε από δύο καθοριστικά στοιχεία που χάραξαν την πορεία των εξελίξεων, σε  τοπικό και ευρύτερα εθνικό επίπεδο . Αναφερόμαστε :

  • Στην μεγάλη θεσμική αλλαγή που συντελέστηκε τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».
  • Στην πρωτοφανή οικονομική και κοινωνική κρίση.

Τα ανωτέρω δεδομένα οριοθέτησαν αναπόδραστα το πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου μας, προς μία βασική κατεύθυνση:

Την επίτευξη σημαντικών στόχων, με ρεαλιστική ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και αποτελεσματική αξιοποίηση των περιορισμένων διαθέσιμων πόρων.

Με γνώμονα την παραπάνω επιταγή ξεκινήσαμε την προσπάθειά μας και εφαρμόσαμε μια σειρά από πολιτικές και δράσεις πού υλοποιούνται σταδιακά, έχοντας πάντα ως επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον του Γρεβενιώτη πολίτη.

Τα προβλήματα, όπως είναι αυτονόητο, δεν έλειψαν, τα λάθη δεν αποφεύχθηκαν, οι αντιξοότητες σε πολλά επίπεδα φάνταζαν ανυπέρβλητες. Δεν στάθηκαν όμως όλα αυτά εμπόδια αξεπέραστα για μας.

Η συμπαράσταση και η συνδρομή των συμπολιτών μας αποτέλεσε την κινητήρια δύναμη των προσπαθειών μας.

Ήταν το στοιχείο που μας έδινε κουράγιο να επαναπροσδιορίσουμε στόχους, να ανατάξουμε τις προτεραιότητες, να σχεδιάσουμε νέα βήματα, να πάρουμε αποφάσεις.

Στην αφετηρία, στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρονιάς, θέσαμε ως στόχο την εξυπηρέτηση τριών καίριων θεμελιακών προτεραιοτήτων :

  1. Την δημιουργία ενός δήμου, με συνέχεια, ισόρροπη και προσαρμοσμένη ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή.
  2. Την συνεχή νικηφόρα μάχη με τα προβλήματα της καθημερινότητας του δημότη, στο σύνολο της νέας γεωγραφικής ενότητας.
  3. Την επιτυχή διαχείριση της νέας οικονομικής πραγματικότητας .

Στα πλαίσια του τρίπτυχου αυτού σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε παρεμβάσεις, κάναμε τα πρώτα εναρκτήρια βήματα, σε όλους τους τομείς λειτουργίας του δήμου μας.

Στον Διοικητικό  – Οικονομικό Τομέα :

Συγκροτήσαμε δίκτυο δομών φιλικό και προσιτό προς τον πολίτη που παρέχει ποιοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Επιτεύχθηκε μία χρηστή και ορθολογική οικονομική διαχείριση με εξαιρετικά αποτελέσματα : 52% μείωση μη μισθολογικού λειτουργικού κόστους, ταμειακό υπόλοιπο 1.733.569,21€, 55,87% ενταλματοποίηση παλαιών οφειλών, πλήρης καταγραφή περιουσίας.

Στον Τομέα Καθαριότητας:

Εξασφαλίσαμε απόλυτα ικανοποιητικές συνθήκες καθαριότητας με σωστό προγραμματισμό της αποκομιδής των απορριμμάτων και ορθολογική διαχείριση προσωπικού και μέσων.

Δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του μηχανισμού αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών : διατέθηκαν προς ανακύκλωση συνολικά 360 τόνοι χαρτιού, πλαστικού και ηλεκτρικών συσκευών.

Στον Τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής. της Παιδείας, του Πολιτισμού και  του Αθλητισμού :

Πλήθος ποιοτικών υπηρεσιών παρασχέθηκαν από το Τμήμα Πρόνοιας, το Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Αθλητισμού και την ΔΕ.ΚΕ.Γ.

Έξι ( 6 ) προσχολικές μονάδες φιλοξένησαν 258 παιδιά νηπιακής και βρεφικής ηλικίας, 800 πλήρη ενεργά μέλη δέχθηκαν τις υπηρεσίες του ΚΑΠΗ, 260 δημότες αθλήθηκαν σε διάφορα προγράμματα, 200 σπουδαστές φοίτησαν στο Ωδείο, 21 παιδιά φιλοξενήθηκαν στο Κ.Δ.Α.Π.-Μ.Ε.Α, πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων διενεργήθηκαν, με προεξέχουσες εκείνες που διοργανώθηκαν στα πλαίσια της επίσκεψης του Παναγιότατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Στον Τομέα των Έργων:

Δόθηκε ξεχωριστή βαρύτητα στην απρόσκοπτη και ομαλή ροή της εκτέλεσης και ολοκλήρωσης των συνεχιζόμενων έργων. Δαπανήθηκαν συνολικά 1.505.050€ για τον σκοπό αυτό.

Η συντήρηση των υποδομών και η γρήγορη αποκατάσταση της λειτουργικότητα τους, αποτέλεσε αντικείμενο παρεμβάσεων των τεχνικών υπηρεσιών σε καθημερινή βάση.

Δρομολογήθηκαν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σε πολλαπλά επίπεδα, για αξιοποίηση με τον καλύτερο τρόπο των δυνατοτήτων και ευκαιριών του Προγράμματος ΕΣΠΑ. Δημοπρατήθηκαν, εντάχθηκαν ή βρίσκονται στα τελευταία στάδια ένταξης  27 έργα συνολικού προϋπολογισμού 35.745.566,24€.

Προχώρησαν με ικανοποιητικό ρυθμό οι εξελίξεις στην ωρίμανση τεσσάρων μεγάλων έργων που θα σηματοδοτήσουν μία  νέα αναπτυξιακή δυναμική για τον τόπο μας ( Αστρονομικό Πάρκο Όρλιακα προϋπολογισμού 7.800.000,00€, Κέντρο Παλαιοντολογίας Μηλιάς προϋπολογισμού 6.075.901,25€, Εκσυγχρονισμός-Επέκταση Χ.Κ. Βασιλίτσας προϋπολογισμού 10.000.000,00€, Κατασκευή Θερμαλιστικού Κέντρου και Αξιοποίηση Ιαματικών πηγών Κιβωτού προϋπολογισμού 3.000.000,00€.

Δημοπρατήθηκε και ξεκίνησε η εκτέλεση του μεγάλου έργου της ύδρευσης, συνολικού

προϋπολογισμού σύμβασης 12.006.401,98 € με φορέα υλοποίησης την ΔΕΥΑΓ.

Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από την ΑΝΓΡΕ το Τοπικό Πρόγραμμα Leader και ήδη αξιολογήθηκαν θετικά 18 προτάσεις συνολικής Δημόσιας Δαπάνης 2.638.086,54 € (Συμβασιοποιήθηκαν 5 έργα συνολικής ΔΔ 512.758,61€.)

Υλοποιείται από την ίδια Εταιρεία το Πρόγραμμα LIFE ΠΙΝΔΟΣ/ ΓΡΕΒΕΝΑ συνολικού προϋπολογισμού 1.153.561,00€.

Το 2011 έγιναν τα πρώτα βήματα. Θα συνεχίσουμε με όρεξη και επιμονή, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δυναμικά το μέλλον του τόπου μας, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και της ευημερίας.

Στην Ιστοσελίδα του Δήμου (www.dimosgrevenon.gr), ο δημότης μας και ο κάθε ενδιαφερόμενος, μπορεί να ανατρέξει για την πλήρη και αναλυτική παράθεση του συνόλου των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής για το 2011.

Δείτε φωτογραφίες από τον απολογισμό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.