Στην πορεία των έργων του ΕΣΠΑ στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 5 Ιουνίου 2012, στην αίθουσα συνεδριάσεων του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας, συνοδευόμενος από τον Προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Χαράλαμπο Κιουρτσίδη και τους Αντιπεριφερειάρχες Φλώρινας Δημήτριο Ηλιάδη και Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Γιάννη Αντωνιάδη.

Σε δηλώσεις του ο κ. Δακής αναφέρθηκε στα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί αλλά και σε αυτά που αναμένεται άμεσα να ενταχθούν καθώς με την ολοκλήρωσή τους θα συμβάλλουν ουσιαστικά στην περαιτέρω ανάπτυξη της περιοχής.

Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Δημήτριος Ηλιάδης τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που έχουν για την περιοχή όλα τα έργα που εντάχθηκαν ή βρίσκονται υπό προγραμματισμό, καθώς η υλοποίηση τους αποτελεί αναπτυξιακό στόχο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Γιάννης Αντωνιάδης, έκανε λόγο για μια σημαντική στιγμή για τη Φλώρινα, ένα νομό με πολλά και σοβαρά προβλήματα, στα οποία η Περιφέρεια καλείται να δώσει λύσεις μέσω των έργων.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν οι δήμαρχοι Φλώρινας Γιάννης Βοσκόπουλος, Αμυνταίου Μάκης Ιωσηφίδης και Πρεσπών Βασίλης Τσέπας, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φλώρινας Σάββας Σαπαλίδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φλώρινας Στέφανος Μπίρος, υποψήφιοι βουλευτές και πολιτευτές, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Ακολουθούν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή, με σημείο αναφοράς τα έργα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (Π.Ε.Π.) στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας:

«Αρχικά θα πρέπει να δούμε την συνολική εικόνα (και συμμετοχή) της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Φλώρινας, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Μακεδονίας:

Τα ενταγμένα έργα στην ΠΕ Φλώρινας είναι συνολικού προϋπολογισμού 32,3 εκ. € (331,5 εκ. € [9,7%]) με μικρή συμμετοχή στις Νομικές Δεσμεύσεις (6,3 εκ. € [αντιστοιχούν σε 4,2% των συνολικών Νομικών Δεσμεύσεων του Προγράμματος) και ελάχιστη στις Δαπάνες (περίπου 1,1% επί των συνολικών δαπανών).

Αναλυτικά και ανά τομέα παρέμβασης, θα μπορούσαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Τομέας Παρέμβασης: Μεταφορές (Προσπελασιμότητα)

Στον συγκεκριμένο τομέα παρέμβασης, η συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας είναι ελάχιστη. Ένα (1) ενταγμένο έργο στον υποτομέα των αστικών μεταφορών (Δήμος Αμυνταίου) και ένα (1) ενταγμένο έργο στις περιφερειακές οδούς (Δήμος Φλώρινας).

Σε επίπεδο προγραμματισμού, ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στην «βελτίωση της περιφερειακής οδού Φλώρινας – Πισοδεριου», ενδεικτικού προϋπολογισμού 52,0 εκ. €, για την οποία αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εν συνεχεία η κατάθεση της πρότασης προς αξιολόγηση / ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

Για την συγκεκριμένη παρέμβαση θα πρέπει να επισημάνουμε τα εξής :

  1. 1. Η παρέμβαση εφόσον αξιολογηθεί θετικά, θα ενταχθεί ως υπερδέσμευση στον Άξονα Θεματικής Προτεραιότητας: «Ενίσχυση υποδομών προσπελασιμότητας στην ΠΔΜ».
  2. 2. θα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί ως προς το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου (ανάληψη νομικής δέσμευσης έως την άνοιξη του 2013 και ολοκλήρωση υλοποίησης έως το τέλος του 2015).

Επίσης, έργο σημαντικό για την ανάπτυξη της περιοχής είναι και η «βελτίωση της περιφερειακής οδού διασταύρωση Κρυσταλλοπηγής – διασταύρωση Πρεσπών», ενδεικτικού προϋπολογισμού 12,0 εκ. €, η χρηματοδότηση της οποίας εξετάζεται.

Με την συγκεκριμένη παρέμβαση επιτυγχάνεται η βελτίωση της προσβασιμότητας του δυτικού κάθετου άξονα (Σιάτιστα – Καστοριά – Κρυσταλλοπηγή) με την περιοχή των Πρεσπών και κατ’ επέκταση, δίδεται σημαντική ώθηση στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αυτής (τουριστική, επιχειρηματική, πολιτιστική κλπ).

Η παρέμβαση θα μπορεί να θεωρηθεί ολοκληρωμένη εάν μπορέσουμε να αντλήσουμε τους απαραίτητους πόρους για την εκπόνηση της μελέτης που αφορά την «βελτίωση της οδού διασταύρωση Πρεσπών – λίμνη Πρεσπών», έτσι ώστε η υλοποίηση της να χρηματοδοτηθεί κατά την περίοδο 2014 – 2020.

Δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε και την «βελτίωση του κάθετου άξονα Φλώρινα – Πτολεμαίδα».

Είναι γεγονός ότι επιδιώξαμε την ένταξη της χρηματοδότησης της μελέτης (νέα χάραξη από διασταύρωση Αμυνταίου προς Φλώρινα με παράκαμψη της Βεύης) σε πρόσκληση που απεύθυνε η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η πρόταση μας δεν θεωρήθηκε επιλέξιμη και ως εκ τούτου θα πρέπει να αναζητήσουμε άλλη πηγή χρηματοδότησης (για το πλέον σημαντικό αναπτυξιακό έργο της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας).

Τομέας Παρέμβασης: Περιβάλλον

Είναι γεγονός ότι σημαντικά έργα περιβάλλοντος (έργα ύδρευσης και αποχέτευσης) ήδη χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα. Τα έργα αυτά αφορούν την λεκάνη του Αμυνταίου ενώ για την λεκάνη της Φλώρινας (παρά το γεγονός ότι αποτελεί στρατηγική δέσμευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος (αποχέτευση) υπεβλήθη μόνο μια (1) πρόταση (η οποία αξιολογείται) στις έως σήμερα ανοικτές προσκλήσεις που απεύθυνε η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας προς τους Δυνητικούς Δικαιούχους της περιοχής.

Ο Δήμος Φλώρινας οφείλει να μεριμνήσει ώστε οι προτάσεις που έχει υποβάλλει με την ένδειξη «προγραμματισμός νέων έργων», να ωριμάσουν άμεσα, και να υποβληθούν για αξιολόγηση/ ένταξη. Με τα έργα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα (αποχέτευση και ΕΕΛ).

Τομέας Παρέμβασης: Οικιστική Αναβάθμιση

Ο τομέας της οικιστικής αναβάθμισης είναι ο τομέας που οι φορείς της περιοχής δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Όλοι οι φορείς (Δήμοι) συμμετέχουν στις ανοικτές προσκλήσεις. Ήδη η μια (1) πρόσκληση που αφορά τα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει ολοκληρωθεί σε επίπεδο αξιολόγησης, όπου ο Δήμος Φλώρινας εντάσσει επτά (7) παρεμβάσεις συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5 εκ. €, που αναμένεται να συμβάλλουν σημαντικά στην αναβάθμιση του αστικού ιστού της περιοχής.

Τομέας Παρέμβασης: Παιδεία

Ελάχιστες οι χρηματοδοτούμενες παρεμβάσεις στον τομέα της παιδείας. Αυτό οφείλεται είτε στο γεγονός ότι πλέον ο αριθμός των ωφελούμενων μαθητών έχει μειωθεί δραστικά, είτε στο γεγονός ότι έχουν καλυφθεί οι ανάγκες στέγασης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης).

Σημειώνουμε μόνον τα ενταγμένα έργα σε επίπεδο Δήμου Αμυνταίου (νηπιαγωγεία).

Σε ότι αφορά το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας (τα τμήματα που δραστηριοποιούνται στην περιφερειακή ενότητα της Φλώρινας), τα δεδομένα είναι τα εξής:

  1. 1. Χρηματοδοτούνται οι μελέτες για την αναβάθμιση των κυρίων κτιριακών συγκροτημάτων (παιδαγωγική σχολή κλπ).
  2. 2. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση (μέσω της ΜΟΔ Α.Ε.) της μελέτης για την κτιριακή παρέμβαση στο παραχωρηθέν οίκημα της «Αγίας Όλγας», για τις ανάγκες της Σχολής Καλών Τεχνών.

Αυτήν την στιγμή, δεν γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες έτσι ώστε να κατατεθούν και να αξιολογηθούν/ενταχθούν. Επισημαίνουμε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα και για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος θα πρέπει οι δημοπρατήσεις να λάβουν χώρα έως το τέλος του τρέχοντος έτους (2012).

Τομέας Παρέμβασης: Τουρισμός – Πολιτισμός

Θα πρέπει να σημειωθεί η έλλειψη έργων πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας. Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε στην παντελή έλλειψη ώριμων προτάσεων, είτε στο γεγονός ότι έχουν ήδη χρηματοδοτηθεί σημαντικές δράσεις κατά το παρελθόν.

Στον τομέα του τουρισμού (υποδομές) έχουν κατατεθεί τρεις (3) προτάσεις και είναι προς αξιολόγηση.

Τομέας Παρέμβασης: Υγεία – Πρόνοια

Δυστυχώς, ο τομέας της υγείας – πρόνοιας είναι ο τομέας που παρουσιάζει υστέρηση σε επίπεδο Προγράμματος. Αναμένεται να υποβληθεί μια (1) πρόταση για το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας (εξοπλισμός) ενώ αναμένεται να υποβληθεί και μια (1) πρόταση που θα αφορά στην αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας (και θα συμπεριλαμβάνει και το ΚΥ Αμυνταίου).

Στον τομέα της πρόνοιας (πέραν των πρόσφατα ενταγμένων παιδικών σταθμών στους Δήμους Αμυνταίου & Πρεσπών) δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ότι μπορεί να υπάρξει κατάθεση κάποιας πρότασης.

Τομέας Παρέμβασης: Ανθρώπινοι Πόροι

Αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα η αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί στο πλαίσιο της πρόσκλησης των ΤοπΣΑ.

Χρηματοδότηση Μελετών

Επειδή πολλά έχουν λεχθεί και δημοσιευθεί το τελευταίο διάστημα, καλό θα ήταν να δοθούν κάποιες διευκρινήσεις:

1ον: Θα πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους ότι οι μελέτες χρηματοδοτούνται από τον Άξονα Θεματικής Προτεραιότητας του Προγράμματος μας με τίτλο «Τεχνική Βοήθεια της Εφαρμογής».

2ον: Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων του συγκεκριμένου Άξονα, με Απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας, έχει εκχωρηθεί προς διαχείριση στην ΜΟΔ Α.Ε.

3ον: Οι φορείς της περιοχής, κατά καιρούς έχουν υποβάλλει αιτήματα χρηματοδότησης μελετών προς το ΥΠΑΑΝ χωρίς αυτά τα αιτήματα να κοινοποιούνται προς την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, έτσι ώστε η όχληση να είναι συνεχής.

4ον: Η ΜΟΔ Α.Ε. με εντολή της Ειδικής Γραμματείας ΕΣΠΑ έχει εκδώσει (και θα εκδώσει και άλλες) προσκλήσεις που αφορούν αιτήματα συγκεκριμένων φορέων. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η έκδοση προσκλήσεων συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκ. €, που θα αφορούν τους Τελικούς Δικαιούχους της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.

Όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ουδέποτε ενεπλάκη στην όλη διαδικασία, αλλά αντίθετα έγινε αποδέκτης κακόβουλης κριτικής.

Επίσης, όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι μελέτες που χρηματοδοτούνται πρέπει να οδηγούν στην υλοποίηση έργων εντός της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα χρονικά περιθώρια είναι περιορισμένα, όλοι καταλαβαίνουμε ότι θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες (δημοπράτηση μελετών κλπ) το συντομότερο δυνατόν.

Πορεία Έργων Επιχειρησιακού Προγράμματος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ
στην ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.