Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κίνδυνος για ελλείψεις αγαθών στην Ελλάδα

Ιούνιος 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Φόβοι για «ντόμινο» μετά την Euler Hermes…

Ο κίνδυνος ελλείψεων στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι πλέον ορατός, μετά και το ιδιότυπο «εμπάργκο», που μεγάλοι ασφαλιστικοί οίκοι πρώτων υλών επιβάλλουν στην Ελλάδα.

Η αρχή έγινε με την  Euler Hermes SA (ELE), τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό όμιλο πρώτων υλών και εξαγωγών στον κόσμο, ο οποίος δεν θα καλύπτει πλέον τις εισαγωγές αγαθών προς τη χώρα μας.

Πρόκειται για μια μονομερή ενέργεια που θυμίζει πλέον τα ποντίκια που εγκαταλείπουν το σκάφος λίγο πριν αυτό βυθιστεί, καθώς γνωστή είναι η σχέση της εταιρείας από την Γαλλία με την κυρίως μέτοχο της και γνωστή για τις αναλύσεις της επί της οικονομίας, γερμανική Allianz.

Την ίδια στιγμή έντονες είναι οι φήμες πως και η ασφαλιστική Allianz στη χώρα μας μελετά τρόπο εξόδου καθώς το τμήμα αναλύσεων της εταιρείας θεωρεί πλέον τη χώρα μας «χαμένη υπόθεση».

Ελλείψεις όμως στη χώρα μας φαίνεται πως θα προκύψουν και μετά τα όσα  ανακοίνωσε ο αυστριακός όμιλος OeKB Versicherung στις 29 Μαίου. Ο εν λόγω όμιλος θα παρατήσει την κάλυψη εξαγωγών στην Ελλάδα ενώ και η Coface SA πως πλέον κάνει δουλειές «μόνο με τις υγιείς ελληνικές επιχειρήσεις και με κανένα άλλο».

Και η καταλανική όμως Atradius NV, του Grupo Catalana Occidente SA, και της ιταλικής Sace SpA, λέει πως παρακολουθεί τη χώρα μας και χρηματοδοτεί με περίσκεψη και μέχρι να δει τι θα γίνει με τις εκλογές.

Οι παραπάνω όμως εξελίξεις ξεκάθαρα επιβεβαιώνουν τα όσα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης έχει δηλώσει περί πορείας προς το μηδέν της αγοράς και για ελλείψεις που σύντομα θα έχουμε στα ράφια.

Την ίδια στιγμή, έγκυρες πηγές του protothema.gr αναφέρουν πως οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια θα γίνουν αισθητές ήδη από τα μέσα Ιουνίου κυρίως σε τρόφιμα με εξάρτηση σε διεθνείς πρώτες ύλες (κακάο, δημητριακά κ.ά.).

Για το θέμα θα υπάρξει κλειστή συνάντηση την επόμενη εβδομάδα στον ΣΕΒ ενώ ήδη έχει ενημερωθεί όλη η πολυεθνική κοινότητα της χώρας η οποία μελετά άλλους τρόπους εισαγωγών σε πρώτες ύλες κυρίως μέσω τρίτων θυγατρικών σε Κύπρο ή Βαλκάνια.

Δημήτρης Μαρκόπουλος

This entry was posted on Κυριακή, Ιούνιος 3rd, 2012 at 13:07 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply