Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Θησαυρός εκατομμυρίων σε τράπεζες… – Μισθωτός με καταθέσεις 41,5 εκατ. ευρώ…

3 Ιουνίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Καθημερινό φαινόμενο έχει γίνει ο εντοπισμός τραπεζικών λογαριασμών γιατρών, δικηγόρων, επιχειρηματιών αλλά και μισθωτών οι οποίοι διαθέτουν εκατομμύρια ευρώ

Εάν λέγαμε πως ανακαλύφθηκαν θησαυροί ίσως να μην ήταν και υπερβολικό.
Επί της ουσίας για θησαυρούς πρόκειται μόνο που δεν είναι θαμμένοι στο έδαφος αλλά στους λογαριασμούς τραπεζών, επιχειρηματιών, μισθωτών, δικηγόρων και γιατρών.

Είναι τα χρήματα, προϊόν της φοροδιαφυγής, που ανακαλύπτουν συνεχώς οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ.
Μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρέθηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και, όπως διαπιστώθηκε, τα ποσά αυτά προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες.

Ακόμα, δικηγόροι, γιατροί και εταιρείες έκλεβαν επί χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μισθωτού ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό με καταθέσεις ύψους 41,5 εκατ. ευρώ, ενώ δήλωνε στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα.

Ιατροί του ΕΣΥ εισέπρατταν επί χρόνια “φακελάκια” συγκεντρώνοντας ποσά εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς τους ενώ ένας υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι έκρυψε από την εφορία εισοδήματα 22,7 εκατ. ευρώ μόνο σε μια διετία.

Όλα αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΣΔΟΕ με την αξιοποίηση του νέου πληροφοριακού συστήματος Elenxis, το οποίο δίδει τη δυνατότητα επιλογής υποθέσεων για έλεγχο με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Τα ποσά που προέκυψαν ύστερα από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διασταυρώθηκαν με τα ποσά που είχαν δηλωθεί στην εφορία.

Ήδη καλούνται οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν τις υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους.

Όπως γίνεται γνωστό, στην λίστα του ΣΔΟΕ ξεχωρίζουν οι εξής υποθέσεις:

Μισθωτός ενώ δήλωνε στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα βρέθηκε με ποσά συνολικού ύψους 41,5 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό του, ποσό το οποίο μαζεύτηκε μέσα σε τρία χρόνια, από το 2007 έως το 2009.

Το 2007 υπήρχαν στο λογαριασμό του 2,8 εκατ., το 2008 προστέθηκαν άλλα 17,47 εκατ. ευρώ και το 2009 άλλα 20,94 εκατ. ευρώ.

Όλα αυτά τα χρήματα προήλθαν από δραστηριότητες αδήλωτες στην Εφορία.

Ιατρός του ΕΣΥ βρέθηκε να έχει καταθέσεις πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ οι οποίες προέρχονται από αδήλωτα εισοδήματα που αποκτήθηκαν σε διάστημα 7 ετών, από το 2003 έως το 2010. Τα ποσά αυτά δεν δικαιολογούνταν από τα εισοδήματά του ως μισθωτού και προέρχονται από “φακελάκια”.

Άλλος ιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε από το 2003 μέχρι το 2008 ποσά συνολικού ύψους 681.500 ευρώ, τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην εφορία.

Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα αποκτηθέντα και δηλωθέντα εισοδήματά του ως μισθωτού.

Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ είναι βέβαιοι ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από “φακελάκια”, καθώς ο ελεγχόμενος εκλήθη να εξηγήσει από πού προέρχονται τα χρήματα που βρέθηκαν στους λογαριασμούς του και δεν απάντησε.

Δικηγόρος εισέπραξε κατά την περίοδο 2000-2010 ποσά συνολικού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ τα οποία δεν δήλωσε ποτέ στην εφορία. Τα ποσά αυτά βρέθηκαν να έχουν μπει στον τραπεζικό λογαριασμό του δικηγόρου ενώ ο ίδιος δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει την προέλευσή τους με νόμιμα παραστατικά.

Άλλος γιατρός του ΕΣΥ εισέπραξε τη δεκαετία 2000 – 2009 εισοδήματα συνολικού ύψους 983.364 ευρώ τα οποία φρόντισε να κρύψει από την εφορία.

Τα ποσά αυτά βρέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασμό του και δεν δικαιολογούνταν από τα νόμιμα αποκτηθέντα και δηλωθέντα εισοδήματά του ως μισθωτού. Οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ διαπίστωσαν ότι τα ποσά αυτά προέρχονται από “φακελάκια”.

Φυσικό πρόσωπο που είχε δηλώσει στην εφορία τη δραστηριότητα της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής προστασίας απέκρυψε εισπράξεις συνολικού ύψους 22,79 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε την περίοδο 2009-2010.

Στον “σεκιουριτά” από το Περιστέρι επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανήλθαν σε 45,6 εκατ. ευρώ.

Εταιρεία κατασκευής ηλεκτρονικών ειδών απέκρυψε έσοδα συνολικού ύψους 9,38 εκατ. ευρώ στις χρήσεις 2007 και 2008 (4,765 εκατ. ευρώ το 2007 και 4,62 εκατ. ευρώ το 2008).

Μέχρι στιγμής της έχουν καταλογιστεί πρόστιμα για μη έκδοση παραστατικών τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 18,75 εκατ. ευρώ.

Εταιρεία κατασκευής επίπλων και φωτεινών επιγραφών δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για εισπράξεις συνολικού ύψους 5,87 εκατ. ευρώ, τις οποίες πραγματοποίησε την περίοδο 2003-2007.

Δικηγορική εταιρεία απέκρυψε έσοδα συνολικού ύψους 5,1 εκατ. ευρώ τα οποία απέκτησε την περίοδο 2006-2010.

Εταιρεία που κατασκευάζει συσκευασίες απέκρυψε έσοδα συνολικού ύψους 1,28 εκατ. ευρώ τη διετία 2009 και 2010.

Τεχνική εμπορική εταιρεία απέκρυψε εισπράξεις συνολικού ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, τις οποίες είχε πραγματοποιήσει την περίοδο 2006-2008. Τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν ανέρχονται στο ύψος των 1,75 εκατ. ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς ήταν το ποσό που απέκρυψε.

Επιχειρηματίας με κατάστημα παιδικών ενδυμάτων στους Αμπελόκηπους έκρυψε από την εφορία 3,34 εκατ. ευρώ το διάστημα 2003-2010.

Ημερησία

This entry was posted on Κυριακή, 3 Ιουνίου, 2012 at 20:07 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply