Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ειρηνοδικείο «κούρεψε» χρέος ύψους 231.900€

1 Ιουνίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Δικαστική απόφαση-σταθμός του Ειρηνοδικείου διέγραψε τα χρέη ζευγαριού με τέσσερα παιδιά και έσωσε το σπίτι τους από κατάσχεση

Η οικογένεια όφειλε στις τράπεζες 231.900 ευρώ, χρέος που προερχόταν από στεγαστικό δάνειο για αγορά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Λόγω μείωσης της σύνταξης του συζύγου, το ζευγάρι δεν μπορούσε να αποπληρώσει τις δόσεις των δανείων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάσχεση του σπιτιού.

Σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση, το ζευγάρι κατέφυγε στο Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), που συνέταξε σχέδιο αποπληρωμής των οφειλών και το απέστειλε στις τράπεζες, οι οποίες όμως δεν το αποδέχθηκαν. Στη συνέχεια η οικογένεια κατέθεσε αίτηση στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, που τελικά τους δικαίωσε. Με τη ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να καταβάλουν πλέον 74.450 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα χρέη θα διαγραφούν και η πρώτη κατοικία της οικογένειας δεν θα κατασχεθεί!

Σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ, η απόφαση του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης αποτελεί κόλαφο για τις τράπεζες. Και αυτό γιατί θέτει τις τράπεζες προ των ευθυνών τους και τις «εγκαλεί» για ανεύθυνη δανειοδότηση. Επίσης, απαλλάσσει το ζευγάρι από το 68% των οφειλών του, δίνοντάς του την ευκαιρία να συνεχίσουν τη ζωή του χωρίς το άγχος των οφειλών.

Η απόφαση του δικαστηρίου ρυθμίζει τα χρέη της οικογένειας για μια τετραετία, με μηνιαίες καταβολές προς τους πιστωτές οι οποίες θα καταβάλλονται μέσα στο πρώτο τριήμερο κάθε μήνα. Η δόση υπολογίστηκε στο συνολικό ποσό των 400 ευρώ, επιμεριζόμενο συμμετρικά στις πιστώτριες τράπεζες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, μετά την τετραετία της ρύθμισης το υπόλοιπο ποσό που θα πρέπει να καταβάλει το ζευγάρι φτάνει τα 55.250 ευρώ.

Οπως δήλωσε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ Νίκος Τσεμπερλίδης, «τα χρέη της οικογένειας που διαγράφονται αφορούν καταναλωτικά δάνεια, ενώ το υπόλοιπο ποσό που θα κληθούν να αποπληρώσουν αφορά τις οφειλές από το στεγαστικό δάνειο που είχε λάβει».

Νίκος Πιτσιακίδης

This entry was posted on Παρασκευή, 1 Ιουνίου, 2012 at 23:12 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply