Σχέδια εκτάκτου ανάγκης καταρτίζει η Βρετανία για τον περιορισμό της μετανάστευσης, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ραγδαία αύξηση των οικονομικών μεταναστών είτε από την Ελλάδα ή από άλλες χώρες της ΕΕ σε περίπτωση που το ευρώ καταρρεύσει, επισήμανε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας σε δηλώσεις της, οι οποίες δημοσιεύθηκαν χθες.

Η Τερίσα Μέι δεν διευκρίνισε τι είδους μέτρα σχεδιάζει να λάβει η Βρετανία σε μια τέτοια περίπτωση. Κάθε πολίτης κράτους-μέλους της Ένωσης έχει δικαίωμα να αναζητήσει εργασία σε κάθε άλλο κράτος-μέλος, αν και μπορούν να επιβληθούν προσωρινοί περιορισμοί σε ό,τι αφορά νέα κράτη-μέλη της ΕΕ.

«Όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη κυβερνητική υπηρεσία, το σωστό είναι να καταρτίζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης για μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε η Μέι στην εφημερίδα The Daily Telegraph. «Αυτή είναι ένα έργο που είναι συνεχές».

Οι φόβοι, ότι η Ελλάδα και άλλες χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την 17μελή ευρωζώνη συνοδεύονται από ανησυχίες πως εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να χάσουν τις δουλειές τους και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό σε αναζήτηση εργασίας. Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ, στα μέτρα που ενδέχεται να επιβληθούν σ’ ένα τέτοιο σενάριο για τον έλεγχο της μετανάστευσης συμπεριλαμβάνονται προσωρινές θεωρήσεις εισόδου (βίζες), καθώς και ένα σύστημα παροχής αδειών παραμονής κι εργασίας. Το υπουργείο Εσωτερικών της Βρετανίας απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο αριθμός των Ελλήνων κατοίκων στη Βρετανία οι οποίοι απέκτησαν τη βρετανική υπηκοότητα αυξήθηκε κατά 30%, στους 325 από τους 250 μεταξύ 2010 και 2011, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Ο πληθυσμός των Ελλήνων στη Βρετανία κατά κύριο λόγο ζει στο Λονδίνο κι αριθμεί από 30.000 έως 40.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την εφημερίδα Financial Times, η οποία επικαλείται στοιχεία του ελληνικού προξενείου.

www.prionokordela.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.