Προεδρικές εκλογές στην Αίγυπτο

Περισσότεροι από 50 εκατομμύρια πολίτες προσήλθαν την Τετάρτη στις αιγυπτιακές κάλπες για να αναδείξουν πρόεδρο στις πρώτες εκλογές μετά την πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.

Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει δύο ημέρες και οι Αιγύπτιοι θα προσέλθουν σε 13.000 εκλογικά τμήματα στις 27 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου που ασκεί την εξουσία μετά την πτώση του Μουμπάρακ, έκανε λόγο για βήμα εκδημοκρατισμού της χώρας και κάλεσε τους πολίτες να αποδεχθούν το όποιο αποτέλεσμα. Συνολικά 52 μη κυβερνητικές οργανώσεις (49 αιγυπτιακές και 3 από το εξωτερικό) έχουν αναλάβει το ρόλο του παρατηρητή των εκλογών.

Σύμφωνα με τον γγ της Εκλογικής Επιτροπής, Χάτεμ Μπεγκάτου, η συμμετοχή είναι πάρα πολύ μεγάλη. Στο Κάιρο και τη Γκίζα σχηματίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας μεγάλες ουρές με αποτέλεσμα να προκληθούν ακόμα και κυκλοφοριακά προβλήματα.

Το κλίμα είναι γενικά ήρεμο με μοναδικό αξιοσημείωτο γεγονός τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν συγγενείς θυμάτων της εξέγερσης έξω από το εκλογικό κέντρο που θα ψήφιζε ο Αχμέντ Σαφίκ, τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ και πρώην αξιωματικός της πολεμικής αεροπορίας.

 

Αναλυτές εκτιμούν ότι μεταξύ των 13 υποψηφίων για το αξίωμα του Προέδρου, επικρατέστεροι είναι ο Άχμεντ Σαφίκ (τελευταίος πρωθυπουργός του Μουμπάρακ), ο πρώην γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα και ο Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τα οριστικά αποτελέσματα δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα νωρίτερα από την 29η Μαΐου. Εάν ωστόσο κανείς από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο θα υπάρξει επαναληπτικός ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους στις 16 και 17 Ιουνίου.

Μegatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.