Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Reuters: Σχέδιο Β από το Euro Working Group για την Ελλάδα

Μάιος 23rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τα κράτη-μέλη ετοιμάζουν σχέδια για περίπτωση εξόδου μας από το ευρώ

Reuters: Σχέδιο Β από το Euro Working Group για την ΕλλάδαΑξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν καταλήξει σε συμφωνία να επεξεργαστεί κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το ενδεχόμενο που θα αποφάσιζε η Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξε η ομάδα εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) σε ωριαία τηλεδιάσκεψη που έγινε στις 4 ώρα Ελλάδος τη Δευτέρα. Πέρα από τη σχετική επιβεβαίωση των δύο αξιωματούχων, το Reuters είδε σημειώσεις από αξιωματούχους ενός κράτους-μέλους στο οποίο περιγράφονται κάποια από τα μέτρα που θα έπρεπε να εξεταστούν σχετικά.

«To Euro Working Group συμφώνησε, κάθε κράτος της ευρωζώνης ξεχωριστά να προετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης για τις πιθανές συνέπειες μίας ελληνικής εξόδου από το ευρώ», είπε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης με γνώση του τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη. «Τίποτα δεν έχει προετοιμαστεί μέχρι στιγμής σε επίπεδο ευρωζώνης από το φόβο μήπως διαρρεύσει», συμπλήρωσε.

Από την άλλη πλευρά, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι «εξαιρετικά ανησυχητική» και ότι με το να απειλεί πως θα καταγγείλει το μνημόνιο, η χώρα διακινδυνεύει τη χρηματοδότηση από τους δανειστές της.

Η Bundesbank ανέφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεπειών από ένα τέτοιο σενάριο θα το υποστεί η Ελλάδα, καθώς οι δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ευρωζώνη θα είναι «σημαντικές, αλλά διαχειρίσιμες». Η κεντρική τράπεζα τάχθηκε επίσης κατά της χαλάρωσης των όρων που ισχύουν για την παροχή οικονομικής βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα.

Η τράπεζα είπε επίσης ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει στο μέλλον σταδιακή κατάργηση των μη συμβατικών μέτρων νομισματικής πολιτικής προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν από αυτή, όπως η στρέβλωση της ανταγωνιστικότητας στον τραπεζικό τομέα ή η καθυστέρηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

This entry was posted on Τετάρτη, Μάιος 23rd, 2012 at 21:09 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply