Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στο συρτάρι η άμεση επιστροφή ΦΠΑ

8 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Στο συρτάρι η άμεση επιστροφή ΦΠΑΜε ανοικτό το στόμα έμειναν οι εκπρόσωποι των εξαγωγέων αλλά και η αγορά γενικότερα, όταν πήραν στα χέρια τους την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία όλα εκείνα τα… ωραία που προέβλεπε η απόφαση του Παντελή Οικονόμου για την επιστροφή ΦΠΑ, απλώς μπαίνουν στο συρτάρι μέχρι νεωτέρας!

«Με την ΑΥΟ ΠΟΛ.1090/2.4.2012 ορίστηκε το πλαίσιο και η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ προς τις επιχειρήσεις και τους επιτηδευματίες. Για την υλοποίηση της απόφασης αυτής απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και έκδοση νέας υπουργικής απόφασης. Έως ότου εκδοθεί η νέα υπουργική απόφαση ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται οι ΑΥΟ ΠΟΛ.1073/21.7.2004, ΠΟΛ.1016/1.3.2010 και ΠΟΛ.1108/02.07.2010».

Με αυτή τη λιτή εγκύκλιο, που βέβαια δεν υπογράφει ο Παντελής Οικονόμου αλλά η αρμόδια Διευθύντρια, αποδεικνύεται ότι όλος ο θόρυβος που έγινε προεκλογικά ήταν άνευ ουσίας, καθώς ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υποσχόταν άμεση επιστροφή για τις νέες αιτήσεις και ξεκαθάρισμα των εκκρεμών αιτήσεων, γνωρίζοντας την ίδια ώρα ότι αφενός το ΚΕΠΥΟ δεν ήταν έτοιμο αφετέρου ότι έπρεπε να εκδοθεί και νέα Απόφαση που προφανώς δεν θα προλάβαινε να εκδώσει ο ίδιος!

Τι σημαίνει πρακτικά όλη αυτή η κοροϊδία; Κατ’ αρχήν ότι οι επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στις διαδικασίες που ισχύουν σήμερα. Ειδικότερα, η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. μέχρι 30.000 ευρώ πραγματοποιείται χωρίς έλεγχο ενώ η επιστροφή άνω των 30.000 ευρώ πραγματοποιείται μετά την διενέργεια προσωρινού ελέγχου, ή τακτικού.

Σε κάθε περίπτωση διενεργείται συμψηφισμός του επιστρεφόμενου ΦΠΑ με υποβαλλόμενες χρεωστικές περιοδικές δηλώσεις εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις και δεν υφίστανται άλλες οφειλές προς το Δημόσιο. Το σημαντικότερο είναι, όμως, ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις ύψους περίπου 3 δισ ευρώ, θα εξακολουθήσουν να… εκκρεμούν.

Γιώργος Παππούς

This entry was posted on Τρίτη, 8 Μαΐου, 2012 at 22:55 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply