Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Συσκέψεις στο ΠΑΣΟΚ για Μονοεδρικές και τετραεδρικές

Μάιος 5th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Με «λίστα» οι επόμενες εκλογές…

Αγωνία για τις κρίσιμες μονοεδρικές και τετραεδρικές περιφέρειες παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τις περιφέρειες εκείνες που θα καθορίσουν την ανθρωπογεωγραφία της κοινοβουλευτικής ομάδας μετά τις αυριανές εκλογές. Ο πρόεδρος του κόμματος κ. Ευάγγελος Βενιζέλος κάλεσε εχθές σύσκεψη με αντικείμενο αυτές τις δύο κατηγορίες περιφερειών. Η ανησυχία βασίζεται κυρίως στην εντύπωση που επικρατεί πως το ΠΑΣΟΚ θα έρθει δεύτερο στις αυριανές εκλογές, αλλά και στο γεγονός ότι οι τοπικές οργανώσεις σε αυτές τις περιφέρειες δεν πρόλαβαν να ανασυσταθούν.

Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο οι μονοεδρικές δεν επηρεάζονται από το σύνολο που θα φέρει το ΠΑΣΟΚ στην Επικράτεια και γι’ αυτό το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι «καθαρό». Οι μονοεδρικές είναι οι εξής: Γρεβενά, Ευρυτανία, Ζάκυνθος, Θεσπρωτία, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Σάμος και Φωκίδα.

Στις τετραεδρικές περιφέρειες για να πάρει έδρα το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται από 25% και πάνω. Ο εκλογικός νόμος βάση του οποίου γίνονται αυτές οι εκλογές «αδικεί» το δεύτερο κόμμα, το οποίο στην τελική κατανομή πλήγεται στις τετραεδρικές περιφέρειες κυρίως. Οι έδρες που χάνει ο δεύτερος πάνε στον «πριμ» των πενήντα εδρών που παίρνει ο πρώτος. Δεν είναι απίθανο δηλαδή από τρεις τετραεδρικές περιφέρειες ο δεύτερος να βγάλει μόνο έναν υποψήφιο. Οι περιφέρειες αυτές είναι: Έβρος, Ημαθία, Καβάλα, Καρδίτσα, Κορινθία, Πέλλα, Πιερία και Χανιά.

Μεγάλη μάχη όμως δίνεται και στην Β’ Αθηνών. Εκεί κονταροχτυπιούνται πολλά από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος. Αν οι προβλέψεις που θέλουν να προκηρύσσονται σύντομα (εντός δεκαοχτάμηνου) ξανά εκλογές, τότε αυτές θα γίνουν με λίστα σε όλη την Ελλάδα, στην οποία θα προηγούνται οι ήδη εκλεγμένοι βουλευτές. Προτεραιότητα όμως θα έχουν και όσοι δεν εκλεγούν, αλλά βρέθηκαν ψηλά στον κατάλογο των επιλαχόντων ανά περιφέρεια.

Ανδρέας Μπελεγρής

This entry was posted on Σάββατο, Μάιος 5th, 2012 at 09:41 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply