Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Βλέπουν… άστρα και στα Γρεβενά!

2 Μαΐου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ματιές στο Διάστημα από τα Γρεβενά θα ρίχνουν σύντομα οι επιστήμονες

Από το αστεροσκοπείο που θα κατασκευαστεί στον Ορλιακα οι Ελληνες αστρονόμοι θα μπορούν να παρατηρούν το σύμπαν, ενώ εικόνες του έναστρου ουρανού θα «φεύγουν» σε όλο τον κόσμο, αφού όλα τα ερευνητικά κέντρα θα είναι συνδεδεμένα με τα Γρεβενά.

Το ερευνητικό τηλεσκόπιο θα έχει διάμετρο 1 μέτρο και 40 εκατοστά, και θα επιτρέπει ξεκάθαρη παρατήρηση στο Διάστημα λόγω της θέσης που θα τοποθετηθεί.

Στην περιοχή του Ορλιακα οι συνθήκες είναι ιδανικές, καθώς δεν υπάρχει καθόλου φωτορύπανση, ενώ η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από ρύπους.

Το αστεροσκοπείο στα Γρεβενά θα αποτελεί τα μάτια των επιστημόνων όλου του κόσμου, αφού ο φορέας που θα δημιουργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Γρεβενών θα έχει σκοπό να «πουλά» χρόνο ερευνητικής παρατήρησης.

Οι τοπικοί φορείς προσμένουν με ανυπομονησία την κατασκευή του αστεροσκοπείου, καθώς, θέλοντας να τονώσουν την τουριστική κίνηση στη Δυτική Μακεδονία, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές «δορυφόρους» που θα προσελκύσουν ερασιτέχνες αστρονόμους και ερευνητές, που ασχολούνται με την παρατήρηση του ουρανού. Για παράδειγμα, το αστεροσκοπείο αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών με την ευκαιρία αστρονομικών γεγονότων, όπως εκλείψεις, ηλιακή δραστηριότητα, διέλευση κομητών ή πανσελήνου.

To κέντρο Παλαιοντολογίας
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η κατασκευή του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς Γρεβενών, ενός ακόμη έργου με παγκόσμια εμβέλεια.

Στο εν λόγω κέντρο θα εκτίθενται όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5 μέτρων, που ανήκουν σε ζώο ηλικίας 3.000.000 ετών, οι οποίοι έχουν μπει και στο βιβλίο Γκίνες. Τα ευρήματα βρέθηκαν πριν από χρόνια από την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Ευαγγελία Τσουκαλά.

Η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση και τη λειτουργία του κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς υπογράφτηκε πρόσφατα από το ΑΠΘ, τον Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών.

Νίκος Πιτσιακίδης

Διαβάστε ακόμη: Δύο μεγάλα, και συγχρόνως πρωτοποριακά έργα ξεκινούν… (Pic’s και Video)

This entry was posted on Τετάρτη, 2 Μαΐου, 2012 at 21:54 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΔΗΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply