Ματιές στο Διάστημα από τα Γρεβενά θα ρίχνουν σύντομα οι επιστήμονες

Από το αστεροσκοπείο που θα κατασκευαστεί στον Ορλιακα οι Ελληνες αστρονόμοι θα μπορούν να παρατηρούν το σύμπαν, ενώ εικόνες του έναστρου ουρανού θα «φεύγουν» σε όλο τον κόσμο, αφού όλα τα ερευνητικά κέντρα θα είναι συνδεδεμένα με τα Γρεβενά.

Το ερευνητικό τηλεσκόπιο θα έχει διάμετρο 1 μέτρο και 40 εκατοστά, και θα επιτρέπει ξεκάθαρη παρατήρηση στο Διάστημα λόγω της θέσης που θα τοποθετηθεί.

Στην περιοχή του Ορλιακα οι συνθήκες είναι ιδανικές, καθώς δεν υπάρχει καθόλου φωτορύπανση, ενώ η ατμόσφαιρα είναι πεντακάθαρη και απαλλαγμένη από ρύπους.

Το αστεροσκοπείο στα Γρεβενά θα αποτελεί τα μάτια των επιστημόνων όλου του κόσμου, αφού ο φορέας που θα δημιουργήσουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ο Δήμος Γρεβενών θα έχει σκοπό να «πουλά» χρόνο ερευνητικής παρατήρησης.

Οι τοπικοί φορείς προσμένουν με ανυπομονησία την κατασκευή του αστεροσκοπείου, καθώς, θέλοντας να τονώσουν την τουριστική κίνηση στη Δυτική Μακεδονία, επιδιώκουν να δημιουργήσουν τουριστικές υποδομές «δορυφόρους» που θα προσελκύσουν ερασιτέχνες αστρονόμους και ερευνητές, που ασχολούνται με την παρατήρηση του ουρανού. Για παράδειγμα, το αστεροσκοπείο αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό επισκεπτών με την ευκαιρία αστρονομικών γεγονότων, όπως εκλείψεις, ηλιακή δραστηριότητα, διέλευση κομητών ή πανσελήνου.

To κέντρο Παλαιοντολογίας
Μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η κατασκευή του Κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς Γρεβενών, ενός ακόμη έργου με παγκόσμια εμβέλεια.

Στο εν λόγω κέντρο θα εκτίθενται όλα τα παλαιοντολογικά ευρήματα της περιοχής, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν οι μεγαλύτεροι χαυλιόδοντες στον κόσμο, μήκους 5 μέτρων, που ανήκουν σε ζώο ηλικίας 3.000.000 ετών, οι οποίοι έχουν μπει και στο βιβλίο Γκίνες. Τα ευρήματα βρέθηκαν πριν από χρόνια από την καθηγήτρια του Αριστοτελείου Ευαγγελία Τσουκαλά.

Η προγραμματική σύμβαση για την ίδρυση και τη λειτουργία του κέντρου Παλαιοντολογίας Μηλιάς υπογράφτηκε πρόσφατα από το ΑΠΘ, τον Δήμο Γρεβενών και την Αναπτυξιακή Γρεβενών.

Νίκος Πιτσιακίδης

Διαβάστε ακόμη: Δύο μεγάλα, και συγχρόνως πρωτοποριακά έργα ξεκινούν… (Pic’s και Video)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.