Αναφέρονται στην κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία23 πανεπιστημιακοί στηρίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Kείμενο στήριξης των συνδυασμών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπογράφουν 23 πανεπιστημιακοί, αναφερόμενοι στην κατάσταση που επικρατεί στην Παιδεία και ζητώντας μεταξύ άλλων διαγραφή του χρέους, έξοδο από την ευρωζώνη και εθνικοποίηση των τραπεζών.

«Σε αυτόν τον πόλεμο, η δημόσια ανώτατη εκπαίδευση βρίσκεται κυριολεκτικά στο στόχαστρο. Πλάι στη μόνιμη υποχρηματοδότηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ήρθε το PSI και το κούρεμα, διακυβεύοντας την ίδια τη λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ και ανοίγοντας το δρόμο για τη γενικευμένη επιβολή διδάκτρων ή/και το κλείσιμο πανεπιστημιακών σχολών» αναφέρει το κείμενο.

»Ο νόμος-πλαίσιο 4009/2011, που από κοινού ψήφισαν οι δυνάμεις της κοινωνικής μειοψηφίας ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ, ακολουθώντας τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, επιδιώκει: την κατάργηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, τη γενίκευση της επιχειρηματικής εκπαίδευσης, την επέκταση της εργασιακής ανασφάλειας, τις συγχωνεύσεις και τις απολύσεις, τη μετατροπή των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ σε φτηνά και αυταρχικά κέντρα κατάρτισης, τη διάλυση των γνωστικών αντικειμένων και την προετοιμασία μιας γενιάς μηδαμινών προσδοκιών».

»Ευτυχώς, όμως, φάνηκε την τελευταία διετία ότι μέσα στην κοινωνία υπάρχουν αποθέματα αντίστασης. Από τις μεγάλες απεργίες μέχρι τις «Πλατείες» και τις φοιτητικές καταλήψεις ζήσαμε και ζούμε μία πρωτότυπη, παλλαϊκή αντίσταση. Μέρος της ήταν και η επιτυχημένη αντίσταση πανεπιστημιακών, εργαζομένων και φοιτητών στην απόπειρα εφαρμογής του νέου νόμου 4009/2011 με τη ματαίωση των εκλογών για τα Συμβούλια των Ιδρυμάτων».

Και συνεχίζουν οι 23 πανεπιστημιακοί: «Εμείς λέμε ότι μπορεί και από τις κάλπες να βγει μήνυμα ανυπακοής, αντίστασης και ανατροπής».

Αναφέρονται στη συνέχεια στους προγραμματικούς στόχους «που ορίζουν τη ρήξη με την κυρίαρχη πολιτική και ανοίγουν το δρόμο για μια σύγχρονη κομουνιστική προοπτική».

– Ανατροπή του πολιτικού συστήματος κυριαρχίας επί του λαού, ανατροπή κάθε επίδοξου διαχειριστή της πολιτικής κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ, για την πραγματική δημοκρατία

– Παύση πληρωμών και διαγραφή του χρέους

– Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ και ταυτόχρονα εθνικοποίηση των τραπεζών και των στρατηγικών επιχειρήσεων με εργατικό έλεγχο

– Αναδιανομή του πλούτου και αξιοποίηση των συλλογικών παραγωγικών δυνατοτήτων σε ρήξη με τη λογική της αγοράς και του κέρδους

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Ανδρουλάκης Γιώργος – Πανεπιστήμιο Πατρών,

– Γεροτζιάφας Γρηγόρης – Paris VI,

Γεωργίου Χρίστος – Πανεπιστήμιο Πατρών,

– Γραμμένος Φάνης – Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,

– Ζορμπαλά Τίνα – Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

– Ηλιόπουλος Δημήτρης – Πανεπιστήμιο Πατρών,

– Καλιαμπάκος Δημήτρης – ΕΜΠ,

Κάργας Γιώργος – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο,

– Κατσιαμπούρα Γιάννα – ΕΙΕ/ΕΚΠΑ,

– Μαΐστρος Γιάννης – ΕΜΠ,

– Μανιάτης Γιώργος – ΕΚΠΑ,

– Μαρκέτος Σπύρος – ΑΠΘ,

– Μιχαλακόπουλος Θεόδωρος – ΕΜΠ,

– Μπιτσάκης Ευτύχης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

– Μπόκαρης Θέμης – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων,

– Νικολαΐδης Θύμιος – ΕΙΕ/ΕΚΠΑ,

– Οικονομάκης Γιώργος – Πανεπιστήμιο Πατρών,

– Ρούσης Γιώργος – Πάντειο Πανεπιστήμιο,

– Σακελλαρόπουλος Σπύρος – Πάντειο Πανεπιστήμιο,

– Σάμαρης Νίκος – Πανεπισήμιο Πατρών,

– Σκορδούλης Κώστας – ΕΚΠΑ,

– Σωτήρης Παναγιώτης – Πανεπιστήμιο Αιγαίου,

– Χρύσης Αλέξανδρος – Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.