Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Spiegel: Οι Έλληνες αποκτούν γερμανικές συνήθειες

29 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Άρθρο για τις αλλαγές στην καθημερινότητα των Ελλήνων

Σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού Spiegel αναφέρεται ότι οι Έλληνες, που τα τελευταία χρόνια κορόιδευαν τη γερμανική λιτότητα, πλέον βαδίζουν και οι ίδιοι στα βήματα των Γερμανών.

Όπως γράφει το περιοδικό, οι Έλληνες δείχνουν σημάδια μετάλλαξης και πλέον οι αγοραστικές τους συνήθειες μοιάζουν με αυτές των Γερμανών.

Σύμφωνα με το περιοδικό, στην Ελλάδα έβλεπαν ως… ανέκδοτο την αγορά των Γερμανών που ήταν μια φέτα καρπούζι και τέσσερις ακριβώς ντομάτες! Αυτά όμως ίσχυαν προ της κρίσης. Πλέον στα νοικοκυριά τέσσερις ντομάτες έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία από τα δύο κιλά ντομάτες, αφού στη δεύτερη περίπτωση οι περισσότερες κατέληγαν στα… σκουπίδια.

Όπως γράφει το Spiegel, το οποίο δημοσιεύει και μια φωτογραφία με έναν παπά που μετρά τα κέρματά του, η κατανάλωση έγινε η κύρια πηγή της αυτοεκτίμησης για τους Έλληνες, οι οποίοι ωθούμενοι από τις πολιτικές του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου ακολούθησαν ένα συγκεκριμένο μοντέλο κατανάλωσης. Η τάση αυτή συνεχίστηκε με την εισροή των κονδυλίων της ΕΕ για τη συνοχή.

Πώς άλλαξαν οι καιροί; «Η κατανάλωση έπεσε από το βάθρο της λόγω της κρίσης και όλο και περισσότεροι Έλληνες καταλαβαίνουν την αξία της γερμανικής λιτότητας. Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, πάνω από οκτώ στους 10 Έλληνες έχουν περικόψει δαπάνες και στράφηκαν προς φθηνότερα προϊόντα. Οι ταβέρνες είναι άδειες το Σάββατο βράδυ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν ξύλα για θέρμανση, οι πωλήσεις αυτοκινήτων έχουν συρρικνωθεί δραματικά και καφετέριες, μπαρ και εστιατόρια που έχουν αστρονομικές τιμές (6 ευρώ για ένα φλιτζάνι καφέ), προσφέρουν τώρα “happy hours”» γράφει το περιοδικό.

This entry was posted on Κυριακή, 29 Απριλίου, 2012 at 20:41 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply