Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ο «συνωστισμός» έγινε «διωγμός» και ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι

29 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ειρωνικό δημοσίευμα σε τουρκική εφημερίδα για το βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού

Ενοχλημένη εμφανίζεται η Τουρκία για το περιεχόμενο του νέου βιβλίου ιστορίας της ΣΤ΄ Δημοτικού αναφορικά με την καταστροφή της Σμύρνης, που αντικατέστησε το βιβλίο της Μ. Ρεπούση με τον περιβόητο «συνωστισμό».

Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας Milliyet αναφέρει χαρακτηριστικά: «Βρικολάκιασε το πνεύμα πολέμου στον γείτονα». Το άρθρο επισημαίνει ότι το νέο βιβλίο ιστορίας περιέχει πολύ βαριές διατυπώσεις αναφορικά με την είσοδο του τουρκικού στρατού στη Σμύρνη, εκφράζοντας ενόχληση για το γεγονός πως ο «συνωστισμός» αντικαταστάθηκε με το «διωγμό» των Ελλήνων.

Έως τώρα, στο βιβλίο ιστορίας της ΣΤ΄ έγραφε: «Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα».

Η συγκεκριμένη αναφορά στο βιβλίο της κυρίας Μαρίας Ρεπούση είχαν προκαλέσει μεγάλη οργή και αγανάκτηση.
Το νέο βιβλίο με τίτλο «Ιστορία του νεότερου και σύγχρονου κόσμου» των καθηγητών Ιστορίας του ΑΠΘ Ι. Κολιόπουλου, Ιακ. Μηχαηλίδη και των εκπαιδευτικών Χ. Μηνάογλου και Αθ. Καλιανιώτη γράφει:

«Οι Tούρκοι μπήκαν στη Σμύρνη. Πυρπόλησαν την ελληνική και την αρμενική συνοικία, ενώ ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος παραδόθηκε στο μουσουλμανικό πλήθος και θανατώθηκε. Σκηνές ανείπωτου πόνου εκτυλίχθηκαν στο λιμάνι, όπου κατέφυγαν για να γλιτώσουν από τη φωτιά, ικετεύοντας για μια θέση στα συμμαχικά πλοία».

 

www.newsbeast.gr

This entry was posted on Κυριακή, 29 Απριλίου, 2012 at 21:13 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply