Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ακόμη πιο μεγάλες μειώσεις μισθών δείχνει η Τ.τ.Ε.

23 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Την Τρίτη η ετήσια έκθεση του Διοικητή

Μεγαλύτερες απώλειες εισοδήματος και από αυτές που είχαν οι εργαζόμενοι στη διετία 2010-2011, θα προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες για την διετία 2012-2013, η ετήσια έκθεση του Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος που θα παρουσιαστεί την Τρίτη. Εκιμάται, με βάση και τις προβλέψεις που έχουν διατυπωθεί  πως οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα χάσουν 20% και του δημοσίου 10%. Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην αγορά θα αγγίζει το 19%-20%!
«Αιτία του κακού» πάντως θεωρείται η καθυστέρηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ο αντιπαραγωγικός τρόπος λειτουργίας του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που οδηγεί διαρκώς σε μεγαλύτερη πίεση και τους μισθούς.

Στην έκθεση του ο κ. Προβόπουλος αναμενεται να επισημαίνει πως οι «μέσες ονομαστικές αποδοχές» στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) μειώθηκαν το 2010 κατά 4,8% ενώ 2011 κατά 3%. Η επίδραση των μειώσεων του δημοσίου τομέως ήταν δραστικότερες ως τώρα, γιατί ήταν και μεγαλύτερες.

Για το 2012 όμως η Τράπεζας της Ελλάδος εκτιμά ότι οι μέσες ονομαστικές (προ φόρων) αποδοχές των μισθωτών, στο σύνολο της οικονομίας, θα μειωθούν κατά 8,4% έως 9,2% σε ονομαστικούς όρους -και κατά 9,3%-10,1% σε πραγματικούς όρους!

Μεγαλύτερη εκτιμάται ότι θα είναι η μέση μείωση στον ιδιωτικό τομέα το 2012 (-8,7% έως -10,0% σε ονομαστικούς όρους και  -9,6% έως -10,9% σε πραγματικούς) ενώ μικρότερη στις μέσες αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων (της τάξεως του 7,4% σε ονομαστικούς όρους και του 8,3% σε πραγματικούς).

Όσον αφορά στο 2013, στη διάρκεια του οποίου θα λήξουν πολλές συλλογικές συμβάσεις (και πιθανότατα θα προσαρμοστούν προς τα κάτω οι αποδοχές που αυτές προβλέπουν), ενδέχεται οι μέσες ονομαστικές αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα να μειωθούν και σχεδόν κατά 9%. Μικρότερες, κατά μόλις 3%, αναμένεται να είναι στο Δημόσιο και κατά περίπου 7% στο σύνολο της οικονομίας.

Η ΤτΕ εκτιμά ότι φέτος η συνολική απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά περίπου 3% και το μέσο ετήσιο ποσοστό ανεργίας θα ξεπεράσει το 19%.

Θυμίζουμε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ανάλογηξ κατεύθυνση για μείωση μισθών της τάξης του 15% έδωσε η έκθεση Μπαρόζο, ενώ διψήφιο ποσοστό μείωσης πρότειναν και οι εργοδότες στους εργαζόμενους στη βιοτεχνία.

 

Κωστής Πλάντζος

This entry was posted on Δευτέρα, 23 Απριλίου, 2012 at 15:06 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply