Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η τύχη του ευρώ στην ψήφο των Ελλήνων

20 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Δείτε τις προβλέψεις που αναλύει σε δημοσίευμά του το περιοδικό Focus σχετικά με την πορεία του ευρώ και τις εύθραυστες ευρωπαϊκές οικονομίες που θα κριθούν από τις εκλογές σε Ελλάδα, Γαλλία και Ισπανια

Στις συνέπειες των επικείμενων εθνικών εκλογών αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό Focus σε σημερινό του δημοσίευμα, ενώ εκφράζονται έντονες ανησυχίες για την πορεία του ευρώ.

“Η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία ημέρα για το ευρώ”, υποστηρίζει ο αρθρογράφος στις οικονομικές σελίδες της διαδικτυακής έκδοσης του Focus, συνδέοντας τους λόγους των φόβων του με τις εκλογές που θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα σε Ελλάδα και Γαλλία.

“Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και ο 2ος και αποφασιστικός γύρος των γαλλικών προεδρικών αποκτούν τεράστια σημασία, γιατί θα κριθεί η τύχη των προγραμμάτων διάσωσης και επομένως το μέλλον του κοινού νομίσματος”, υποστηρίζει ο δημοσιογράφος.

Σύμφωνα μάλιστα με την Deutsche Welle, η επανεμφάνιση του φάσματος διάλυσης της Ευρωζώνης, αυτή τη φορά με αφορμή την Ισπανία, είναι εκείνο που οδηγεί το Γερμανό αρθρογράφο να πιστεύει ότι επειδή ακριβώς οι αντιδράσεις των χρηματαγορών βασίζονται εν πολλοίς στη ψυχολογία, όσο περισσότερο πλησιάζει η ημερομηνία της 6ης Μαΐου, τόσο περισσότερο οι αγορές θα δείχνουν νευρικότητα.

Και συνεχίζει: “Κυρίως η προσφυγή στις κάλπες στην Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας. Γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα που έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας παρά το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, δεν συγκεντρώνουν μαζί ούτε και το απαραίτητο μίνιμουμ του 36%”.

Και μπορεί μέχρι στιγμής η οργή των Ελλήνων για τις περικοπές να είναι μεγάλη και η πτώχευση μέχρι στιγμής να έχει αποφευχθεί, ωστόσο, η ανεργία των νέων έχει ξεπεράσει το 50% και η απόγνωση είναι διάχυτη παντού”.

“Αυτήν την οργή την εκμεταλλεύονται τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα. Η λύση των κομμάτων διαμαρτυρίας, δεξιά ή αριστερά του κέντρου, προέρχεται από εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι η χώρα έχει κατακτηθεί από τους δανειστές και την τρόικα, ότι δεν έγιναν παραλείψεις από τους εγχώριους πολιτικούς, αλλά από τους ξένους”, σημειώνεται στα διεθνή μέσα, ως αρνητικός σχολιασμός για τον τρόπο διακυβέρνησης και την πολιτική στρατηγική που ακολουθείται.

Ο αρθρογράφος διερωτάται τι θα γίνει με το πρόγραμμα διάσωσης μετά τις εκλογές σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί σταθερή κυβέρνηση συνασπισμού, μια που ακόμη και ο πιθανότερος πρωθυπουργός μετά τις εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς, με βαριά καρδιά δέχθηκε το πρόγραμμα λιτότητας.

“Σε περίπτωση που κλιμακωθεί και πάλι η κατάσταση παρά τις προσπάθειες απομόνωσης της Ελλάδας, η κρίση θα συμπαρασύρει και τις άλλες χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα. Η Ισπανία χρειάζεται βοήθεια και πιθανότατα και η Ιταλία.

Άρα ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης θα έφτανε στα όριά του”, καταλήγει, επικαλούμενος δήλωση του υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη πως η ανάγκη διαμαρτυρίας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρώπη και το ευρώ.

 

This entry was posted on Παρασκευή, 20 Απριλίου, 2012 at 18:22 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply