Σε αυτές τις εκλογές η ζήτηση από τα δύο μεγάλα κόμματα δεν καλύπτεται από την προσφορά

Από τα αμφιθέατρα στα ψηφοδέλτιαΣτο παρελθόν, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ήταν περιζήτητοι για τα ψηφοδέλτια. Τα κόμματα τους υπόσχονταν υπουργεία, λάμψη, παρέμβαση στα κοινά προκειμένου να συμμετάσχουν στους συνδυασμούς τους. Σε αντάλλαγμα, οι ίδιοι πρόσφεραν το κύρος και την αναγνωρισιμότητά τους σε μια κοινωνία όπου οι γνώσεις και οι τίτλοι είχαν «αξία χρυσού». Σήμερα ούτε η προσφορά ούτε – πολύ περισσότερο – η ζήτηση υπακούουν στους ίδιους κανόνες.

Τα πανεπιστήμια βρίσκονται σε πολύμηνο «πόλεμο» με την πολιτεία για τον νόμο-πλαίσιο και οι διοικήσεις τους βρίσκονται ένα βήμα από το να βάλουν «λουκέτο» στις Σχολές, καθώς τα ταμεία τους είναι άδεια. Πού διάθεση για υποψηφιότητες…

Τα μεγάλα κόμματα – και κυρίως το ΠαΣοΚ – για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες δεν θα δουν στα ψηφοδέλτιά τους πανεπιστημιακούς καθηγητές με κύρος, από εκείνους που καλούνταν στο παρελθόν να «δανείσουν» λίγη από τη λάμψη τους στον χώρο του κοινοβουλίου. Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται ότι βρίσκεται ένα βήμα πιο μπροστά και έχει εξασφαλίσει ήδη ονόματα γνωστών πανεπιστημιακών, οι οποίοι κατεβαίνουν μάλιστα για πρώτη φορά στις εκλογές. Τα κόμματα της Αριστεράς (και ειδικά η ΔΗΜΑΡ του κ. Φώτη Κουβέλη) φαίνεται προς στιγμήν να κερδίζουν τις εντυπώσεις, τουλάχιστον από αριθμητικής απόψεως. Η έκπληξη, ωστόσο, έρχεται από τα νέα κόμματα της Δεξιάς, που φαίνεται να έχουν και αυτά τους δικούς τους πανεπιστημιακούς, όχι μόνον στο ακροατήριό τους, αλλά πλέον και στα ψηφοδέλτια.

Ωστόσο σε αυτές τις εκλογές, περισσότερο από ποτέ, «πνευματικοί ταγοί» δεν θέλουν να ακούσουν λέξη για υποψηφιότητες και σχέσεις με την πολιτική. «Να κατέβω στις εκλογές; Οχι, ευχαριστώ, ενδιαφέρομαι μόνο για το πανεπιστήμιο» έλεγε στο «Βήμα» μέλος της διοίκησης κεντρικού πανεπιστημίου της χώρας, η πιθανή υποψηφιότητα του οποίου συζητήθηκε έντονα τις προηγούμενες ημέρες. «Οπουδήποτε εκτός από εδώ…» δήλωνε άλλος, γνωστός πανεπιστημιακός, που θήτευσε τους τελευταίους μήνες στο πλευρό υπουργού νευραλγικού υπουργείου της κυβέρνησης.

ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ, κόμμα που παραδοσιακά αναζητούσε τη «νέα γενιά» των στελεχών του στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, θα στηριχθεί σε αυτές τις εκλογές σε παλιούς καταξιωμένους πανεπιστημιακούς, βουλευτές του ήδη οι περισσότεροι. Μεταξύ αυτών ο καθηγητής κ. Δ. Κρεμαστινός στα Δωδεκάνησα, ο κ. Ν. Πολύζος, γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας στη Θράκη, ο κ. Κ. Καρτάλης από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, στον Βόλο, ο κ. Λυκούργος Λιαρόπουλος από τη Νοσηλευτική Σχολή Αθηνών, στην Αθήνα.

ΚΚΕ

Από το ΚΚΕ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη κάποια καινούργια «είσοδος» πανεπιστημιακού στις λίστες, ούτε έχει διαρρεύσει καμία σχετική πληροφορία από τον Περισσό, ωστόσο είναι βέβαιο ότι θα έχει το μερίδιό του στα κόκκινα ψηφοδέλτια και αυτός ο κλάδος.

ΛΑΟΣ

Στα ψηφοδέλτια του ΛΑΟΣ, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί του, συμμετέχει ήδη ηΑικατερίνη Βαρβιτσιώτη-Μανωλοπούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ αυτές τις ημέρες γίνονται συζητήσεις και με άλλους πανεπιστημιακούς και μάλιστα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

ΣΥΡΙΖΑ

Με τον ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις εκλογές το επιτελείο των «λοχαγών» του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Ι. Μηλιός στη Β’ Αθήνας και Αρ. Μπαλτάς στην Α’ Αθήνας. Στα ψηφοδέλτιά του θα βρεθούν και οι πανεπιστημιακοί Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Β’ Αθήνας από το Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ρία Καλφακάκου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Στ. Κωνσταντακόπουλος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Σπ. Λαπατσιώρας και Γ. Σταθάκης από το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ο πρώτος υποψήφιος στη Φθιώτιδα, ο δεύτερος στα Χανιά) και Χαρ. Γούτσος από το Πανεπιστήμιο Πάτρας.

ΔΗΜΑΡ

Πολυπληθής θα είναι η ομάδα των πανεπιστημιακών στα ψηφοδέλτια της Δημοκρατικής Αριστεράς του Φ. Κουβέλη. Ανάμεσά τους η γενική γραμματέας του ΠΟΣΔΕΠ και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Ευγενία Μπουρνόβα κατεβαίνει στη Λάρισα, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην πρύτανης κ. Ι. Πανούσης, η καθηγήτρια και συγγραφέας του βιβλίου της Ιστορίας της τελευταίας τάξης του Δημοτικού, το οποίο είχε προκαλέσει σφοδρές αντιπαραθέσεις, κυρία Μαρία Ρεπούσηστην Α’ Αθηνών. Ακόμη οι πανεπιστημιακοί Ελένη Καραντζόλα από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στα Δωδεκάνησα, Σόνια Τσιτίλου από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και Εμμ.Ματσαγγάνης στην Α’ Αθήνας, Χρ. Κουρουνιώτης και Χ. Κατερινόπουλος από το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα είναι υποψήφιοι στο Ηράκλειο, και Ι. Σπιλάνης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Με τους Οικολόγους Πράσινους θα κατέβει στις εκλογές της 6ης Μαΐου η λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εγγονή του συγγραφέα Στρατή ΜυριβήληΛενιώ Μυριβήλη (είχε θέσει υποψηφιότητα και στις προηγούμενες εκλογές), ο καθηγητής του ΑΠΘ Αλ. Γεωργόπουλος καθώς και ο επίκουρος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Ηλ. Γιαννίρης.

ΔΗΣΥ

Στη Δημοκρατική Συμμαχία της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη ήδη ανακοινώθηκε το όνομα του ομότιμου καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γ. Μπήτρου, ο οποίος θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του κόμματος. Οπως είπε η πρόεδρος της ΔΗΣΥ «στα ψηφοδέλτια του κόμματος δεν υπάρχει χώρος για πρόσωπα lifestyle, αλλά μόνον για ανθρώπους της γνώσης και της προσφοράς με όρεξη για δουλειά». Η κυρία Μπακογιάννη επιβεβαιώνει ότι εκτός του κ. Μπήτρου θα είναι υποψήφιοι με τη Δημοκρατική Συμμαχία και άλλοι πανεπιστημιακοί, ωστόσο τα ονόματά τους δεν είναι προς στιγμήν ανακοινώσιμα.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

«Γρίφος» παραμένουν τα πρόσωπα που θα συμπεριλάβει ο κ. Π. Καμμένος στο κόμμα του Ανεξάρτητοι Ελληνες, καθώς όπως αναφέρουν πληροφορίες από το περιβάλλον του, είκοσι πανεπιστημιακοί έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στα ψηφοδέλτιά του. Συγκεκριμένα ονόματα ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί.

Νέα Δημοκρατία
«Νέες αφίξεις»

Στη Νέα Δημοκρατία οι πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί παρουσιάζουν περισσότερο ενδιαφέρον, αφού θα υπάρξουν «νέες αφίξεις». Κατ’ αρχάς για πρώτη φορά θα κατέβει στις εκλογές ο νυν αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, η υποψηφιότητα του οποίου θεωρείται η «ναυαρχίδα» του κόμματος από τον χώρο των ΑΕΙ. Ακόμη, ο διεθνούς κύρους καθηγητής καρδιολογίας και διευθυντής πανεπιστημιακής κλινικής κ. Χριστόδουλος Στεφανάδης είναι πιθανόν να συμμετάσχει τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος. Το «ναι» έχει πει (θα εκτεθεί στον Νομό Λέσβου) και ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης. Με τη Νέα Δημοκρατία θα κατέβει στον Νομό Αρκαδίας και ο κ. Κώστας Βλάσης, λέκτορας στην ανατομία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.