Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για τις εκλογές -Στα επίπεδα του 2002 μειώνεται το εκλογικό επίδομα

13 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Κάλπες το Μάιο με καταλόγους Φεβρουαρίου

Υπογράφηκαν από τον υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση οι εγκύκλιοι για τις εκλογές, με τις οποίες καθορίζονται οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους, οι οποίες ορίζουν το χρονοδιάγραμμα μέχρι τις εκλογές, η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική για όλους τους Έλληνες πολίτες.

Εξαίρεση προβλέπεται για τους ψηφοφόρους που έχουν ξεπεράσει το 70ό έτος της ηλικίας τους ή για όσους δε μπορούν να συμμετέχουν για λόγους υγείας.

Αναφορικά με τους ετεροδημότες, θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους αλλά μόνο εάν έχουν καταθέσει τη σχετική αίτηση στους δήμους που διαμένουν μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2012.

Υπενθυμίζεται ότι για να αποφασιστεί η λειτουργία εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών είναι απαραίτητη προϋπόθεση να εγγραφούν τουλάχιστον 40 ετεροδημότες στον ειδικό εκλογικό κατάλογο.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Σώματα Ασφαλείας (Ένοπλες Δυνάμεις, Λιμενικό, Αστυνομία, Πυροσβεστική), τα στελέχη θα ψηφίσουν στην περιοχή που υπηρετούν. Εάν αυτή δεν είναι η εκλογική περιφέρεια στην οποία είναι εγγεγραμμένοι, θα ψηφίσουν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

Στα… των αδειών στο δημοσίου, προβλέπεται η ανάκληση τους από την 11η Απριλίου μέχρι και την 6η Μαΐου.

Παράλληλα, δίνεται η εντολή να διευκολυνθούν όσοι εργαζόμενοι ζητήσουν εκλογική άδεια, για να ασκήσουν το εκλογικό δικαίωμα στην ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Τέλος, με τις εγκυκλίους που εξεδόθησαν καθορίζεται ότι τα εκλογικά τμήματα που θα συγκροτηθούν σε όλη την επικράτεια δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 600 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους το καθένα.

Στα επίπεδα του 2002 μειώνεται το εκλογικό επίδομα
Στα επίπεδα του 2002 μειώνεται το εκλογικό επίδομα

Στα 50 εκατ. ευρώ ανέρχεται η δαπάνη διεξαγωγής των εκλογών, ενώ το εκλογικό επίδομα μειώνεται στα επίπεδα του 2002 και διαμορφώνεται στα 500 ευρώ (μεικτά).

Σημειώνεται πως το εκλογικό επίδομα στις εθνικές εκλογές του 2009 ήταν 800 ευρώ, στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης και 14ης Νοεμβρίου 2010 600 ευρώ και στις επικείμενες εθνικές εκλογές θα είναι στα 500 ευρώ, δηλαδή όσο ήταν στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2002.

Το εκλογικό επίδομα θα το λάβουν περισσότεροι από 70.000 δικαστικοί, δικαστικοί υπάλληλοι με βαθμό Α’ και Β’, δικηγόροι, αστυνομικοί, λιμενικοί και υπάλληλοι των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομικών και Δικαιοσύνης.

Σημειώνεται πως το 2009 για τις εθνικές εκλογές δαπανήθηκαν 130 εκατ. ευρώ περίπου ποσό που φέτος μειώνεται στα 50 εκατ. ευρώ.

 

www.newsbeast.gr + BHMA

This entry was posted on Παρασκευή, 13 Απριλίου, 2012 at 16:02 and is filed under ΕΚΛΟΓΕΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply