Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ένας ενδεκάχρονος θα σώσει την Ελλάδα;

13 Απριλίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ένας ενδεκάχρονος Ολλανδός πήρε μέρος σε έναν διεθνή οικονομικό διαγωνισμό με πρόταση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Μόνο το Νόμπελ συνοδεύεται με μεγαλύτερο χρηματικό έπαθλο.

Ο 11χρονος Γιούρε Χέρμανς θα προτιμούσε να παίζει με το σκύλο του και τους φίλους του στον ελεύθερό του χρόνο, αλλά αυτές τις ημέρες κατακλύζεται από τηλεφωνήματα και προτάσεις για συνεντεύξεις και εμφανίσεις στην τηλεόραση. Δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη θέλουν να μάθουν πως ένας 11χρονος πήρε την απόφαση να συμμετάσχει σε έναν διεθνή οικονομικό διαγωνισμό και να αποσπάσει επαίνους και κολακευτικά σχόλια από την κριτική επιτροπή. Σε είκοσι προτάσεις και με ένα σκίτσο εξήγησε στην κριτική επιτροπή ποιο είναι το σχέδιο του για τη διάσωση της Ελλάδας…

Ο Γιούρε Χέρμανς, ένα από τα τρία παιδιά της ολλανδικής οικογένειας που κατοικεί στην πόλη Breedenbroek, συμμετείχε στο διεθνή διαγωνισμό «Wolfson Economic Prize» o οποίος συνοδεύεται από το χρηματικό έπαθλο των 250.000 λιρών. Ο μικρός Γιούρε μόλις μέσα σε είκοσι προτάσεις και με ένα σκίτσο εξήγησε στην κριτική επιτροπή ποιο είναι το σχέδιο του για τη διάσωση της Ελλάδας. Η ερώτηση του διαγωνισμού ήταν: «Πώς μπορεί να συνεχιστεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη σε περίπτωση που ένα κράτος-μέλος αποχωρήσει από την ευρωζώνη;»

Ο Γιούρε διάβασε για τον διαγωνισμό σε μια εφημερίδα, βρήκε το ποσό πολύ ελκυστικό και αποφάσισε να γράψει τις σκέψεις του. Όπως δήλωσε το θέμα τον είχε απασχολήσει ήδη μια και συνήθιζε να ακούει ειδήσεις και να ενημερώνεται μαζί με την οικογένειά του.

«Ελπίζω με τις ιδέες μου να σας βοηθήσω»

Και η πρότασή του ήταν η εξής: όλοι οι Έλληνες θα πρέπει να πάνε τα ευρώ που έχουν στην τράπεζα. Εκεί ένα μηχάνημα θα τους τα ανταλλάξει με δραχμές. Τα ευρώ που χρειάζονται άμεσα θα ξεπληρώσουν τους δανειστές. Ο κάθε δανειστής, εταιρεία ή τράπεζα, θα πρέπει να πάρει ένα μερίδιο ή ακριβέστερα «ένα κομμάτι από την πίτσα» όπως έγραψε. Το ότι η ανταλλαγή του νομίσματος δεν θα αρέσει στους Έλληνες του είναι σαφές. Όσο για αυτούς που βγάζουν τα λεφτά τους έξω, ο Γιούρε έχει και εκεί μια πρόταση. Όποιος συλληφθεί, θα υποχρεούται να πληρώσει το διπλάσιο ποσό! «Ελπίζω με τις ιδέες μου να σας βοηθήσω» γράφει ο νεαρός.

Ο πατέρας του ενδεκάχρονου αγοριού προσπαθούσε να τον αποτρέψει να πάρει μέρος στο διαγωνισμό λέγοντας πως είναι πολύ μικρός για κάτι τέτοιο. Ο πιτσιρίκος επέμενε όμως και έκανε του κεφαλιού του. Αποδείχθηκε πως είχε δίκιο, εντυπωσιάζοντας την κριτική επιτροπή με τις γνώσεις του, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος τύπου.

452 οικονομολόγοι από όλο τον κόσμο συμμετείχαν και μαζί τους και ο Γιούρε. Δεν κατάφερε να είναι στους πέντε φιναλίστ, αλλά έναν έπαινο και 100 ευρώ τα κέρδισε με το σπαθί του!

Spiegel / Μαρία Ρηγούτσου

Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης

 

This entry was posted on Παρασκευή, 13 Απριλίου, 2012 at 07:36 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply