Μετά το φιάσκο και την αναβολή του μέτρου των γενοσήμων, επίσημη πρώτη κάνει για 2η φορά τη Μ. Δευτέρα η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι του φαρμάκου

Τη Δευτέρα είναι η… δεύτερη πρεμιέρα και δη μέσα σε δέκα ημέρες για τη συνταγογράφηση του ΕΟΠΥΥ με βάση πια τη δραστική ουσία των φαρμάκων.

Να σημειωθεί πως το μέτρο είχε ανακληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω τεχνικών προβλημάτων, αλλά ο ασφαλιστικός φορέας ανακοίνωσε ότι από τη Μεγάλη Δευτέρα ξεκινά η πλήρης εφαρμογή της συνταγογράφησης με δραστική ουσία.

Πάντως, την ίδια στιγμή, ο ιατρικός κόσμος κατέρχεται σε κινητοποιήσεις, αρχής γενομένης από τον σημερινό αποκλεισμό του ΕΟΠΥΥ επί της Λεωφόρου Κηφισίας, στο ύψος της HELEXPO, στο Μαρούσι.

Σύμφωνα με το μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, θα συνταγογραφούν  φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία.

Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανάρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι:

Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη , Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη,  Ομεπραζόλη , Λανσοπραζόλη,  Κετιριζίνη,  Μελοξικάμη.

Όσο για την επιλογή του φαρμάκου, αυτή θα την κάνει πλέον ο φαρμακοποιός, ο οποίος είναι υποχρεωμένος να δώσει στον ασθενή το πιο φθηνό από τα αντίγραφα (γενόσημα) φάρμακα που κυκλοφορεί στη χώρα με την συνταγογραφημένη δραστική ουσία.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στην θετική λίστα, δηλαδή την λίστα που περιλαμβάνει τα φάρμακα που αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες, έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ.

Τι θα συμβαίνει όμως εάν ο ασφαλισμένος δεν θέλει το γενόσημο αλλά επιθυμεί άλλο φάρμακο;

Είναι απλό. Τότε ο ίδιος ο ασφαλισμένος θα καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στην τιμή, δηλαδή από 0,50 – 4,60 ευρώ.

“Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του”, διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Αντιδρά ο Ιατρικός Σύλλογος με τεχνάσματα

Με ανακοίνωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) καλεί τους γιατρούς – μέλη του, ιδιώτες και νοσοκομειακούς, να συνταγογραφούν μεν στο έντυπο τη δραστική ουσία αλλά σε παρένθεση να συμπληρώνουν το φάρμακο που κρίνουν καταλληλότερο για τον ασθενή τους δε.

Πολύ παραπάνω, προτείνει στους γιατρούς να γράφουν με κόκκινο στυλό, σε κάθε ηλεκτρονική συνταγή, τη φράση:

“Αλλαγή της ιατρικής συνταγής  επισύρει ποινικές ευθύνες”.

Τέλος, συστήνουν τη χρήση μιας μικρής σφραγίδας με την ανωτέρω φράση, ώστε να σφραγίζουν τις συνταγές που θα χορηγούν από 9ης  Απριλίου.

Παράλληλα, ο ΙΣΑ οργανώνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη Μεγάλη Δευτέρα έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, τόσο για το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με δραστική ουσία, όσο και για τη μη καταβολή των συσσωρευμένων χρεών  του φορέα στους εργαστηριακούς γιατρούς.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας εκτιμά ότι τα χρέη των ταμείων που ενσωματώθηκαν στον ΕΟΠΥΥ σε όλο τον κλάδο αγγίζουν τα 700 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία.

“Καλούμε τους  γιατρούς  που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ καθώς και τους  γιατρούς που δεν είναι συμβεβλημένοι αλλά έχουν πιστοποιημένο κωδικό, να απέχουν από τη συνταγογράφηση και την αναγραφή παρακλινικών εξετάσεων, καθώς και την εκτέλεση των σχετικών παραπεμπτικών και να παρέχουν τις υπηρεσίες τους προς τους ασφαλισμένους χορηγώντας Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών με τη νόμιμη αμοιβή”, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Στέλιος Μπαμιατζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.