«Τορπίλη» στον τουρισμό η αύξηση του ΦΠΑ

http://www.newsbeast.gr/files/temp/9B5117ED3FC249BD6B0DB6D512B7FBCE.jpgΤεράστια προβλήματα φαίνεται να δημιουργεί στη θερινή τουριστική κίνηση ο αυξημένος ΦΠΑ στην εστίαση, με αποτέλεσμα σύντομα η αγορά να βρεθεί μπροστά στο φαινόμενο της απώλειας 50.000 θέσεων εργασίας, ενδεχομένως και μέχρι το φθινόπωρο.

Κι αυτό, διότι έρευνα, που διεξήγαγε γνωστή αλυσίδα εστίασης, δείχνει πως σε ανασταλτικό παράγοντα για την προσέλευση τουριστών στην πατρίδα μας αποτελεί το αυξημένο κόστος στη διατροφή.

Τόσο μεγάλο φαίνεται να είναι το πρόβλημα, ώστε μεγάλα τουριστικά γραφεία το χρησιμοποιούν για να στρέψουν επισκέπτες προς τη φιλικότερη και φθηνότερη τιμολογιακά αγορά της Τουρκίας.

Στα ίδια στοιχεία, που ο κλάδος εστίασης καταγράφει φαίνεται πως υπάρχει ορατός κίνδυνος συνολικών απωλειών περίπου 150.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2013, αλλά – το χειρότερο όλων – και η μη επίτευξη των τελικών στόχων του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας.

Κι αυτό, διότι η κάμψη κατά 40-50% της ζήτησης για είδη εστίασης μεσοσταθμικά οδηγεί σε απώλεια έως και 3 δισ. ευρώ.

Έγκυρες πηγές μας αναφέρουν πως, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, η συγκεκριμένη έρευνα θα παραδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, όχι μόνο από τις οργανωμένες μεγάλες αλυσίδες εστίασης αλλά και από τους ξενοδόχους, οι οποίοι θεωρούν πως το συνολικό κόστος του πακέτου επίσκεψης στη χώρα μας θα επιβαρυνθεί σημαντικά.

Κι αυτό, διότι η Τουρκία, που είναι άμεσα ανταγωνιστική ως προς τη χώρα μας, έχει ΦΠΑ στο 8%, η Ισπανία έχει 7% και η Ιταλία 10%.

Θα πρέπει να πούμε πάντως πως ήδη η κρίση της εστίασης έχει κοστίσει στην αγορά το λουκέτο του ιστορικού Cellier στο κέντρο της Αθήνας, το κλείσιμο πολλών καταστημάτων αλυσίδων ταχείας εστίασης, που υπολογίζονται σε 50, άνω των 200 λουκέτων σε μικρά εστιατόρια και ο κύκλος της καταστροφής φαίνεται πως θα συνεχιστεί μετά και την πτώση της τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι.

www.newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.