Την Παρασκευή νέο υπουργικό συμβούλιο και συνέντευξη Τύπου του Ευ. Βενιζέλου στις 13:00

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν το ποσοστό συμμετοχής για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο ακόμα και πάνω από 90%Στο 95,7% έκλεισε το PSI μαζί με την ενεργοποίηση των Cac’s, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή το πρωί.

Στις 10 το βράδυ της Πέμπτης έληξε η προθεσμία που είχε δώσει το Ελληνικό Δημόσιο για την αποδοχή της πρότασης που αφορά στα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, ύψους 177,4 δισ. ευρώ.

Οι εκτιμήσεις ανέβαζαν το ποσοστό συμμετοχής πάνω από το 85% (150,79 δισ. ευρώ), ενώ στο σύνολο του χρέους που αναδιαρθρώνεται (206 δισ. ευρώ), η συμμετοχή ξεπερνούσε το 80%.

Άλλες πληροφορίες ανέβαζαν το ποσοστό συμμετοχής ακόμη και στο 95%. «Μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό συμμετοχής προσέγγιζε το 95%» δήλωσε ανωνύμως κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg, αμέσως  μετά την εκπνοή της προθεσμίας, ο επικεφαλής του hedge fund Greylock Capital, που συμμετέχει στη Συντονιστική Επιτροπή του IIF, δήλωσε ότι η συμμετοχή θα διαμορφωθεί κοντά στο 90% (για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο).

Σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου που επικαλείται το Reuters, μετά τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε πάνω από το 85%.

Συνολικά, σύμφωνα με δηλώσεις τραπεζικής πηγής που επικαλείται το Bloomberg, η συμμετοχή για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο διαμορφώθηκε στα 155 δισ. ευρώ, στην πρόσκληση απάντησαν θετικά 12 από τα 18 δισ. ευρώ των κατόχων ομολόγων υπό ξένο δίκαιο και στο λογαριασμό προστέθηκαν άλλα 7 δισ. ευρώ από τα δάνεια των ΔΕΚΟ.

Σύνολο, 174 δισ. ευρώ ή 84,66% επί των 206 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές των -20- νέων ελληνικών ομολόγων με διάρκεια έως και 30 έτη, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 17-28 σεντς στο ευρώ. Για τα 30ετή ομόλογα, οι εκτιμήσεις είναι ότι η τιμή τους θα είναι κοντά στα 18 σεντς/ευρώ, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τους ομολογιούχους να υπερβαίνουν, στην πράξη, το 80%.

H UBS εκτιμά ότι τα 30ετή ομόλογα θα τιμολογηθούν στα 15-17 σεντς στο δολάριο και τα αυτά που λήγουν το 2023 σε 20-22 σεντς/δολάριο.

Η BNP Paribas βλέπει το ομόλογο λήξεως 2023 στο 21,4 με 23,4 (και απόδοση 21,6%) και το 30ετές στο 15,6 – 17,6 με απόδοση 18,2%. Η μέση τιμή των νέων ομολόγων είναι 18 και η μέση απόδοση 19,4%.

Ικανοποίηση από IIF
Ο Γιόζεφ Ακερμαν του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου (IIF) που εκπροσωπεί τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας, χαιρέτισε την υψηλή συμμετοχή στην επιχείρηση ανταλλαγής ομολόγων και δήλωσε ότι νέες ευκαιρίες ανοίγονται τώρα για την Ελλάδα.

«Το πολύ ισχυρό και θετικό αποτέλεσμα δίνει τώρα μία σημαντική ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθήσει το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, ενώ ενισχύει την ικανότητα της ευρωζώνης να δημιουργήσει ένα οικονομικό περιβάλλον σταθερότητας και ανάπτυξης» είπε ο κ. Ακερμαν, ο οποίος είναι πρόεδρος του συμβουλίου των κυβερνητών του IIF.

Αισιόδοξοι Λαγκάρντ και Γκάιτνερ

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής κρίσης στην ευρωζώνη «προς το παρόν αποφεύχθηκε» δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ πριν ολοκληρωθεί η επιχείρηση αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους προχωρούσε με επιτυχία.

«Τη στιγμή που μιλάμε, φαίνεται πως είναι σε καλό δρόμο. Και φαίνεται πως οι αριθμοί είναι ευοίωνοι», είπε η κυρία Λαγκάρντ στη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής Charlie  Rose.

«Ομως η ανάπτυξη είναι ασθενική. Το χρέος είναι ακόμη πολύ υψηλό. Πιστεύω ότι είναι συνεπώς προς το συμφέρον των Ευρωπαίων να έχουν αυτό το τείχος προστασίας για να σταματήσουν τη διάχυση και να μπορέσουν να βάλουν πολλά χρήματα στις αγορές, αν οι αγορές και οι επενδυτές αποφάσιζαν ξαφνικά να μην ενδιαφέρονται πλέον για το ιταλικό χρέος, για παράδειγμα» υπενθύμισε η διευθύντρια του ΔΝΤ.

«Εδώ στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο οι άνθρωποι μπορούν να έχουν περισσότερη εμπιστοσύνη στο γεγονός ότι η Ευρώπη δεν θα προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην παγκόσμια οικονομία ή στην οικονομία μας», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τιμ Γκάιτνερ μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο PBS.

«Στη διάρκεια των τελευταίων μηνών (οι Ευρωπαίοι) έκαναν μια σαφώς καλύτερη δουλειά απ’ ό,τι προηγουμένως για να εξασφαλίσουν ότι ελέγχουν την κατάσταση και να κάνουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους (των Ευρωπαίων) να συγκρατήσουν τους κινδύνους της κρίσης», πρόσθεσε ο κ. Γκάιτνερ.

Εκτίμησε πάντως πως για την Ευρώπη η προσπάθεια εξόδου από την κρίση θα είναι ακόμη μακρά και δύσκολη.

Υπουργικό Συμβούλιο στις 6 το απόγευμα

Τα αποτελέσματα του PSI και άλλα θέματα που αφορούν την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα τεθούν επί τάπητος στο υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 18.00.

Δεύτερο ζήτημα που θα απασχολήσει την κυβέρνηση στην ίδια συνεδρίαση είναι το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016. Εισηγητής θα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης, ο οποιος θα προβεί και σε επισκόπηση των δαπανών Γενικής Κυβέρνησης για το διάστημα 2013-2016.

Νωρίτερα, στις 17:30 θα συνεδριάσει υπό τον Λουκά Παπαδήμο το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης. Κεντρικό θέμα, εισηγητής του οποίου θα είναι ο αρμόδιος υπουργός Δημήτρης Ρέππας, θα είναι η λήψη πολιτικών αποφάσεων αναφορικά με τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων

Στις 15.00 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ’ ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της (πολύ πιθανής) ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Στις 12.30 ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες λόγω των όρων των ομολόγων αλλά και του γεγονότος ότι έχουν ήδη ενσωματωμένες ρήτρες, η ανταλλαγή θα γίνει στις αρχές Απριλίου.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.