Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φέτος ο πιο ψυχρός χειμώνας όλων των εποχών στην Ελλάδα

8 Μαρτίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

– 25,1 βαθμούς κελσίου έδειξε το θερμόμετρο στη Φλώρινα στις 17 και 18 Ιανουαρίου – Ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει λέει στο Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός

Το ζήσαμε και το καταλάβαμε όλοι πως ο φετινός χειμώνας ήταν βαρύς με πολλά και έντονα φαινόμενα.  Άλλωστε δεν ήταν λίγα τα προβλήματα που προκλήθηκαν σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

Οπως δήλωσε στο Newsit o μετεωρολόγος Τάσος Αρνιακός “η ελάχιστη θερμοκρασία φέτος καταγράφηκε στη Φλώρινα όταν το θερμόμετρο έδειξε -25,1 βαθμούς στις 17 και 18 Ιανουαρίου στη Φλώρινα, ενώ η πιο χαμηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ από τότε που υπάρχει η ΕΜΥ ήταν – 27,8 βαθμοί κελσίου στην Πτολεμαϊδα, στις 27/01/1963.

Ενώ ο Νοέμβριος θεωρητικά ειναι ο πιο υγρός μήνας του ετους, φέτος ήταν ο πιο ξηρός των τελευταίων 80 ετών. Αντίθετα ο Δεκέμβριος και ο Ιανουάριος είχε πάρα πολλές βροχές και πάρα πολλά χιόνια.

Ουσιαστικά η πρώτη ψυχρή εισβολή μας ήρθε τα Χριστούγεννα και από εκεί και πέρα η μια ψυχρή εισβολή διαδεχόταν την άλλη. Οι ψυχρές μάζες εγκλωβίστηκαν στον τόπο μας για 2 σχεδόν μήνες. Είχαμε περίπου 70 ημέρες με χιονοσκεπές έδαφος, αντίστοιχο του χειμώνα του 2001 με τον υδράργυρο που έμεινε και τότε πολλές ημέρες κάτω από το μηδέν.

Στις 31 ημέρες του Ιανουαρίου, 29 ημέρες στη Δυτική Μακεδονία ήταν με παγετό με την ελάχιστη θερμοκρασία να είναι σταθερά κάτω από το μηδέν ενώ για 13 συνεχόμενες ημέρες είχαμε ολικο παγετό.

Ρεκόρ καταγράφηκε τον φετινό χειμώνα και στην Αθήνα σύμφωνα την ΕΜΥ. Στο σταθμό στο Ελληνικό η μέση ελάχιστη θερμοκρασία τον φετινό Ιανουάριο ήταν 4 βαθμοί Κελσίου. Πρόκειται για τη χαμηλότερη τιμή από το 1955.

Ο χειμώνας αυτός θα συνεχιστεί και φαίνεται ότι προς το τέλος του Μαρτίου μας περιμένει και άλλο ένα κύμα ψυχρό την ένταση και την έκταση του οποίου δεν μπορουμε ακόμη να την εκτιμήσουμε. Πάντως ο χειμώνας ακόμη είναι πίσω” είπε τέλος ο κύριος Αρνιακός.

Ισμήνη Λέντζου

This entry was posted on Πέμπτη, 8 Μαρτίου, 2012 at 20:48 and is filed under ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply