Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εικόνες από το παρελθόν – Φωτογραφίες από τις Γυμναστικές επιδείξεις του 2ου Δημοτικού σχολείου Γρεβενών

Φεβρουάριος 23rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών

Το πρώτο τμήμα της Τετάρτης τάξης (Δ1΄) του 2ου Δημοτικού Σχολείου Γρεβενών στα πλαίσια του προγράμματος Πολιτιστικών Θεμάτων πραγματοποιεί το Σχολικό Έτος 2011-2012 δραστηριότητα με τίτλο «η ιστορία του Σχολείου μου».

Στα πλαίσια αυτής της δραστηριότητας, μεταξύ των άλλων, βρήκαμε στο αρχείο του Σχολείου μας πάρα πολλές παλιές φωτογραφίες που χρονολογούνται από το 1952 μέχρι σήμερα.

Αυτές τις φωτογραφίες τις σαρώσαμε, δηλαδή τις δώσαμε ψηφιακή μορφή και σταδιακά θα τις δημοσιοποιήσουμε, με σκοπό πρώτα απ’ όλα να γνωρίσει και η  τοπική κοινωνία πλευρές αυτής της ιστορίας, αλλά πολύ περισσότερο γιατί θέλουμε να παρακαλέσουμε όσους γνωρίζουν πρόσωπα, καταστάσεις ή άλλες πληροφορίες να μας τις γνωστοποιήσουν στο τηλέφωνο 2462022511 ή στα e-mail mail@2dim-greven.gre.sch.gr και karaliolio@sch.gr. Θα χαιρόμαστε να φιλοξενήσουμε κάποιον από τους πρωταγωνιστές των φωτογραφιών αυτών στην τάξη μας και να συζητήσουμε μαζί του. (Σήμερα θα πρέπει να είναι από 42 έως 62 περίπου χρονών.)

Αυτή τη φορά θα δημοσιοποιήσουμε φωτογραφίες που αναφέρονται στις γυμναστικές επιδείξεις. Οι γυμναστικές επιδείξεις ήταν εκδήλωση όλων των σχολείων την περίοδο πριν από το 1940, αλλά και μετά το 1945. Το περιεχόμενό τους ήταν κυρίως αθλητικό, αλλά και χορευτικό. Από έρευνα που κάναμε στο διαδίκτυο μάθαμε ότι διατηρήθηκαν μέχρι το 1971-72, ίσως και το 1973.

Από τη μελέτη των φωτογραφιών που ακολουθούν διαπιστώνουμε ότι το 2ο Δημοτικό Σχολείο Γρεβενών διοργάνωνε τέτοιες εκδηλώσεις σίγουρα την περίοδο από το 1949 μέχρι το 1970 περίπου. Τα πρώτα χρόνια οι εκδηλώσεις γίνονταν στο γήπεδο και αργότερα στο προαύλιο του Σχολείου (αυτό φαίνεται από τις φωτογραφίες).

Περιελάμβαναν παρέλαση μαθητικών τμημάτων, σουηδική γυμναστική με ακρίβεια δευτερολέπτου, αθλητικούς αγώνες στίβου και χορούς. Όλοι φορούσαν λευκά, κοντά παντελονάκια και άσπρα παπούτσια τα αγόρια, λευκές συνήθως φούστες και μπλουζάκια τα κορίτσια. Το βηματισμό έδιναν κάποιοι μαθητές που πρώτα είχαν ασκηθεί στο ταμπούρλο και στην τρομπέτα ή οι δάσκαλοι με τη σφυρίχτρα και το χαρακτηριστικό έν’ – δύο, εν – δυο.

Τα χρόνια εκείνα ήταν μια γιορτή για όλους τους κατοίκους των Γρεβενών. Δεν ερχόταν μόνο οι συγγενείς και οι φίλοι, αλλά το σύνολο των κατοίκων (αυτό φαίνεται σε αρκετές φωτογραφίες). Όλα αυτά ήταν αποτέλεσμα της φιλότιμης προσπάθειας των δασκάλων και του ζήλου των μαθητών. Στο κέντρο υπήρχε ένα τραπέζι με τους επισήμους. Ο δήμαρχος, οι στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές, ο επιθεωρητής εκπαίδευσης κ.ά. Τα παραγγέλματα τα έδιναν οι δάσκαλοι και  οι μαθητές εκτελούσαν όλοι με εντυπωσιακή ακρίβεια ασκήσεις ακριβείας, όπως αναπηδήσεις, εκτάσεις, ανατάσεις των χεριών, κλίση της κεφαλής αριστερά, δεξιά, πρηνηδόν και πολλές άλλες. Πολύ γέλιο προκαλούσαν οι τσουβαλοδρομίες (τρέξιμο με τσουβάλι), οι αυγοδρομίες (τρέξιμο με ένα κουτάλι στο στόμα και ένα αυγό μέσα στο κουτάλι) και τα βατραχάκια (Δεν είμαστε σίγουροι αν λεγόταν έτσι. Ένας μαθητής κρατούσε τα πόδια του άλλου και προχωρούσε με τα χέρια.)  Βέβαια φωτογραφίες με τα προαναφερόμενα παιχνίδια δεν υπάρχουν που σημαίνει ότι ίσως και να μην  ήταν στο πρόγραμμα του 2ου Δημοτικού.

Από την παρατήρηση των φωτογραφιών προκάλεσαν μεγάλη εντύπωση στους μαθητές και τα παρακάτω:

1. Η ακρίβεια στην εκτέλεση των ασκήσεων.

2. Το ότι όλοι οι μαθητές και μαθήτριες είναι αδύνατοι (ζήτημα διατροφής).

3. Πως σε μερικές φωτογραφίες οι μαθητές και μαθήτριες είναι ξυπόλητοι.

4. Το γεγονός ότι από το Σχολείο φαινόταν η Ευαγγελίστρια (σήμερα φαίνονται μόνο οι πολυκατοικίες) και ο παλιός μύλος του «Αναγνώστου».

5. Η αραιή δόμηση με μονοκατοικίες.

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Σχολείου http://2dim-greven.gre.sch.gr/

Δ1΄ τάξη  Γρεβενά, 23-2-2012

Ο δάσκαλος της τάξης

Αργύριος Καραλιόλιος

 

This entry was posted on Πέμπτη, Φεβρουάριος 23rd, 2012 at 14:30 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply