Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πειραματικός φαρμακευτικός συνδυασμός κατά του καρκίνου του παγκρέατος

Φεβρουάριος 21st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως βρίσκονται κοντά σε ένα νέο θεραπευτικό «όπλο» κατά του καρκίνου του παγκρέατος, μετά τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα πειραματικού συνδυασμού φαρμάκων.

Καρκινικός όγκος του παγκρέατοςΗ χορήγηση του χημειοθεραπευτικού παράγοντα γεμσιταμπίνη μαζί με την πειραματική δραστική ουσία MRK003 πυροδοτεί μια σειρά γεγονότων που τελικά εξοντώνει τα καρκινικά κύτταρα, όπως αποδείχθηκε από πειράματα σε τρωκτικά.

Η έρευνα που χρηματοδοτήθηκε από την Cancer Research UK, έχει περάσει πλέον στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ασθενείς στην περιοχή του Κέιμπριτζ. Συνολικά 60 άτομα αναμένεται να λάβουν μέρος στην κλινική Φάση Ι/ΙΙ.

Ο Ρίτσαρντ Γκρίφιθς, 41 ετών, συμμετέχει στην μελέτη, από τον Μάιο του 2011, οπότε και διαγνώστηκε με καρκίνο του παγκρέατος. «Μετά από έξι θεραπευτικούς κύκλους, μια απεικόνιση των όγκων έδειξε ότι έχουν μειωθεί και τώρα συνεχίζω με την αγωγή μου κανονικά», εξηγεί ο ασθενής και συμπληρώνει «η μελέτη με κάνει να ελπίζω ότι μπορώ να αντιμετωπίσω την ασθένεια, με τη βοήθεια της επιστήμης.»

Η επιστημονική εταιρεία Cancer Research UK, έχει θέσει ως πρώτη της προτεραιότητα την έρευνα για τον καρκίνο του παγκρέατος, επειδή τα ποσοστά επιβίωσης είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλά.

Περίπου 8.000 άτομα μόνο στην Μ.Βρετανία διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος κάθε χρόνο, ενώ η πάθηση είναι η πέμπτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα.

Τα ποσοστά επιβίωσης είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου και το διάστημα μεταξύ διάγνωσης και θανάτου συνήθως δεν ξεπερνά τους έξι μήνες.

Πρόσφατα στοιχεία που αφορούσαν μόνον την Αγγλία έδειξαν ότι περίπου το 16% των ασθενών επιβιώνει για 12 μήνες μετά την αρχική διάγνωση, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη αποτελεσματικότερων θεραπειών.

Ο Δρ Ντάνκαν Τζοντρελ που ηγείται των ερευνών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα της μελέτης κρίνονται τώρα πλέον στο κλινικό σκέλος, ώστε να είμαστε σε θέση να αποφανθούμε αν αποτελεί θεραπευτική προσέγγιση για ορισμένους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, αν και θα χρειαστούμε χρόνο μέχρι να καταλήξουμε σε σαφή συμπεράσματα».

www.in.gr

This entry was posted on Τρίτη, Φεβρουάριος 21st, 2012 at 20:30 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply