Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις αλλαγές στο Ε1

Φεβρουάριος 21st, 2012 by Χρήστος Μίμης

Διαβάστε αναλυτικά τι αλλάζει στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης. Τι αναφέρεται για τον φόρο ακινήτων

Μέσω ειδικών εκκαθαριστικών θα εισπράττεται ο νέος φόρος επί των ακινήτων καθώς οι φορολογούμενοι θα αντιμετωπίσουν φέτος αλλαγές στο έντυπο Ε1.

Ειδικότερα, θα πρέπει να συμπληρώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της κύριας κατοικίας τους, να δηλώσουν αν τακτοποίησαν ημιυπαίθριους χώρους, καθώς και αν έχουν καταθέσεις και ακίνητα στο εξωτερικό.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία η εφορία σκοπεύει να αξιοποιήσει στις διασταυρώσεις για τον προσδιορισμό του εισοδήματος των φορολογούμενων και για την αποκάλυψη φορολογητέας ύλης που δεν δηλώνεται.

Αναλυτικά όλες οι αλλαγές του Ε1
*Στον πίνακα 2 καταργήθηκε ο κωδικός που συμπλήρωναν οι δημόσιοι υπάλληλοι μόνιμοι ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Επίσης, έχει προστεθεί νέος κωδικός τον οποίο θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου 1981 και μετά. Για τους φορολογούμενους αυτούς ισχύει το αφορολόγητο όριο των 9.000 ευρώ, εφόσον τα εισοδήματά τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό.

Ακόμη, καταργήθηκε η ένδειξη στην οποία ο φορολογούμενος δήλωνε εάν κατά το προηγούμενο έτος ήταν νέος επιτηδευματίας ηλικίας κάτω των 35 ετών και τα καθαρά του κέρδη ήταν χαμηλότερα των 30.000 ευρώ. Για κάθε φορολογούμενο αυτής της κατηγορίας ίσχυε για το 2010 απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος. Η απαλλαγή αυτή καταργήθηκε αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2011, οπότε απαλείφθηκε και η σχετική ένδειξη από το έντυπο της φορολογικής δήλωσης.

Παράλληλα, στον πίνακα 2 θα συμπληρωθούν καταθέσεις και ακίνητα που έχει ο φορολογούμενος.

*Στον πίνακα 3 περιορίζεται η μείωση φόρου που ίσχυε για τους φορολογούμενους με αναπηρία 67%. Το ποσό των δαπανών που αναγνωρίζεται περιορίζεται από τα 2.400 στα 2.000 ευρώ και δεν αφαιρείται πλέον από το εισόδημα, αλλά προσαυξάνει το αφορολόγητο όριο.
*Στον πίνακα 4 και συγκεκριμένα στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα έχει προστεθεί ο κωδικός στον οποίο αναγράφονται οι ζημιές προηγούμενων οικονομικών ετών από ελευθέριο επάγγελμα.

*Στον πίνακα 5 που αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης έχουν συμπεριληφθεί νέοι κωδικοί τους οποίους θα συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι που έχουν «τακτοποιήσει» ημιυπαίθριους και αυθαίρετους χώρους.

*Στον πίνακα 6 προστέθηκε ο κωδικός στον οποίο οι φορολογούμενοι θα συμπληρώσουν τα εισοδήματα που εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης (αποζημίωση λόγω απόλυσης, εφάπαξ).

*Στον πίνακα 7 έχει καταργηθεί ο κωδικός για τη δαπάνη δικηγόρου μετά την κατάργηση της έκπτωσης φόρου. Επίσης έχει προστεθεί νέος κωδικός για τις δωρεές χρηματικών ποσών στο «λογαριασμό αλληλοβοηθείας για την απόσβεση του δημοσίου χρέους» και έχουν συγχωνευθεί οι κωδικοί που αφορούν στους τόκους στεγαστικών δανείων.

 

www.news247.gr

This entry was posted on Τρίτη, Φεβρουάριος 21st, 2012 at 13:45 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply