Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σύγχυση για τη διακοπή εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην Ελλάδα

15 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Διαψεύδονται οι πληροφορίες που μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση

Σύγχυση για τη διακοπή εισαγωγών ιρανικού πετρελαίου στην ΕλλάδαΣύγχυση ως προς την πρόθεση του Ιράν να κλείσει τη στρόφιγγα του πετρελαίου προς ευρωπαϊκές χώρες -περιλαμβανομένης της Ελλάδας- με το υπουργείο Πετρελαίου της Ισλαμικής Δημοκρατίας να διαψεύδει πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα η ιρανική κρατική τηλεόραση περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου σε έξι χώρες. «Εάν ληφθεί τέτοια απόφαση θα ανακοινωθεί από το Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Ιράν» δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Πετρελαίου στο Reuters. Οι σχετικές πληροφορίες οδήγησαν σε άνοδο του Brent κατά δύο δολάρια.

Το πετρελαϊκό εμπάργκο στο οποίο συμφώνησε η ΕΕ στις 23 Ιανουαρίου, προκειμένου να ενισχύσει την πίεση για τη διακοπή του αμφιλεγόμενου ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, έχει άμεση ισχύ ως προς τη σύναψη νέων συμβολαίων, αλλά δίνει παράθυρο έξι μηνών, έως την 1η Ιουλίου, προς τα κράτη-μέλη που εξαρτώνται σε μεγαλύτερο βαθμό από το ιρανικό πετρέλαιο (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία) ώστε να προσαρμοστούν στη νέα κατάσταση.

Η Ισλαμική Δημοκρατία επιμένει ότι το ευρωπαϊκό πετρελαϊκό εμπάργκο δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση στη χώρα, και είχε προειδοποιήσει το τελευταίο διάστημα διά στόματος πολλών αξιωματούχων ότι θα διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Ευρώπη πριν τεθεί συνολικά σε ισχύ το εμπάργκο.

Δεύτερη χώρα του ΟΠΕΚ, το Ιράν παράγει σήμερα 3,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,5 εκατομμύρια, από τα οποία σχεδόν το 20% προς τις χώρες της ΕΕ και τουλάχιστον το 70% προς τις ασιατικές χώρες.

Το αγγλόφωνο ιρανικό δίκτυο Press TV μετέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης πως σε αντίποινα για τις κυρώσεις το Ιράν διέκοψε τη ροή πετρελαίου προς έξι ευρωπαϊκές χώρες: Ελλάδα, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία. Ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει νωρίτερα ότι οι πρεσβευτές των έξι προαναφθερθέντων χωρών είχαν κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, το υπουργείο Πετρελαίου του Ιράν διέψευσε τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών. «Αρνούμαστε αυτή την πληροφορία. Εάν ληφθεί μια τέτοια απόφαση, θα ανακοινωθεί από το ιρανικό Ανώτατο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας» δήλωσε εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Σε άνοδο οι τιμές
Άνοδο σχεδόν 2 δολαρίων σημείωσαν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» μετά τις πληροφορίες περί διακοπής των εξαγωγών πετρελαίου από το Ιράν.

Στις 14:43 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,99 δολάρια στα 119,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού σημείωνε άνοδο κατά 1,43 δολάρια στα 102,17 δολάρια το βαρέλι.

 

ΔΟΛ

This entry was posted on Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου, 2012 at 16:29 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply