Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το ηφαίστειο της Σαντορίνης «βρυχάται»

5 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Τι εκτιμούν οι επιστήμονες με βάση τη συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα

Η σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στη Σαντορίνη, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των γεωλόγων. Το νησί του Αιγαίου, χρωστά τη μοναδική ομορφιά του στο ηφαίστειο και το ηφαίστειο δεν «κοιμάται». Ωστόσο, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν προμηνύουν κάτι καταστροφικό.
Όπως γράφει σήμερα το «Βήμα», σε αντίθεση με τους σεισμούς, που δεν μπορούν να προβλεφθούν, τα ηφαίστεια «προειδοποιούν» και μια έκρηξη μπορεί να προβλεφθεί.

Ο αναπληρωτής καθηγητής της Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Π.Παπαδημητρίου, εξηγεί ότι «το ηφαίστειο βρίσκεται στη φάση της αναδόμησης». Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ηφαιστείου, αλλά καθησυχάζει λέγοντας ότι ακόμη και αν συμβεί κάτι τέτοιο, «δεν θα είναι καταστροφικό».

Ο Κ.Παπαζάχος που μελετά με προσοχή τη Σαντορίνη θυμάται ότι και την περίοδο 1994-2000, υπήρξε σεισμική δραστηριότητα και μετακίνηση μάγματος, αλλά δεν έγινε καμία έκρηξη.

Οι σεισμολόγοι και οι γεωλόγοι κάνουν συνεχείς μετρήσεις και παρατηρήσεις. Εξετάζουν κάθε στοιχείο που μπορεί να τους δώσει πληροφορίες για τη συμπεριφορά και την κατάσταση του ηφαιστείου. Όπως λένε, ακόμη και οι ψαράδες έχουν ενημερωθεί και μπορούν να βοηθήσουν, αναφέροντας – για παράδειγμα – αλλαγές στο χρώμα ή τη διαύγεια του νερού της θάλασσας, που μπορεί να μαρτυρά αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα ή άλλων αερίων.

This entry was posted on Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2012 at 20:24 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply