Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σε 200 εκατ. βαρέλια εκτιμά το ΥΠΕΚΑ το κοίτασμα πετρελαίου στον Πατραϊκό

5 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Πρώτες -επιφυλακτικές- εκτιμήσεις

Σε 200 εκατ. βαρέλια ανέρχονται οι πρώτες εκτιμήσεις για τα ενεργειακά αποθέαματα στον Πατραϊκό και μεταξύ 3 και 6 εκατ. στο Κατάκολο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ.Μανιάτη, ο οποιός τόνισε ωστόσο πως η αξιοπιστία των εκτιμήσεων αυτών ελέγχεται.

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την Παρασκευή, στην οποία παραβρέθηκε, ο Γ.Μανιάτης ανέφερε πως το 5% «των προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως στις 2 Μαρτίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

Επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα».

Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό προφίλ της Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας ισορροπίες». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υψηλή σεισμικότητα της περιοχής, που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που δεν πρέπει να θιγεί, αλλά τέλος και στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα.

Απαντώντας στα τρία ζητήματα, ο Γ.Μανιάτης ανέφερε πως έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές στο περιβάλλον των περιοχών, που φαίνεται ότι διαθέτουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

ΤΑ ΝΕΑ

This entry was posted on Κυριακή, 5 Φεβρουαρίου, 2012 at 21:22 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply