Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αναζητώντας $3 δισ. σοβιετικού χρυσού στα βάθη του Ατλαντικού

3 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ένας βετεράνος δύτης αποφάσισε να λύσει το μυστήριο του SS Port Nicholson

Αναζητώντας $3 δισ. σοβιετικού χρυσού στα βάθη του ΑτλαντικούΠριν από 70 χρόνια, το 1942, το βρετανικό εμπορικό πλοίο SS Port Nicholson δέχθηκε επίθεση από γερμανικό υποβρύχιο στα ανοικτά των αμερικανικών ακτών της Μασαχουσέτης και βυθίστηκε. Η Βρετανία ακόμη και σήμερα υποστηρίζει ότι το φορτίο του ήταν απλώς μηχανήματα και στρατιωτικός εξοπλισμός που μεταφέρονταν από το καναδέζικο λιμάνι του Χάλιφαξ στη Νέα Υόρκη, όπου το σκάφος δεν έφτασε ποτέ.

Εντελώς αντίθετη άποψη έχει ο αμερικανός Γκρεγκ Μπρουκς, βετεράνος δύτης και ιδιοκτήτης της εταιρείας αναζήτησης ναυαγίων Sub Sea Research. Λέει ότι το σκάφος μετέφερε μυστικά ράβδους πλατίνας αξίας τουλάχιστον τριών δις δολαρίων, ίσως και χρυσό και διαμάντια. Γιατί ; Διότι αποτελούσε τμήμα νηοπομπής που μετέφερε συστηματικά από την Σοβιετική Ενωση στις ΗΠΑ πολύτιμα μέταλλα και πολύτιμους λίθους, πληρωμή των Σοβιετικών στους Αμερικανούς για την αγορά εξοπλισμού και εφοδίων στον αγώνα κατά του Χίτλερ, στην πιο κρίσιμη καμπή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εχω ενδείξεις ότι υπάρχουν 30 κιβώτια γεμάτα με πλατίνα, η αξία των οποίων πρέπει να φτάνει τα 3 δις δολάρια. Θα βρω αυτό το φορτίο με κάθε τρόπο, ακόμη κι αν χρειαστεί να ανελκύσω το πλοίο και να το βγάλω έξω από το νερό» δηλώνει αποφασισμένος ο Μπρουκς. Ισχυρίζεται μάλιστα ότι στα αρχεία των ΗΠΑ υπάρχουν έγγραφα που καταγράφουν το φορτίο πλατίνας του συγκεκριμένου βρετανικού πλοίου, αξίας ( σε τιμές του 1942 ) περίπου 53 εκατομμυρίων δολαρίων της εποχής.

Το κουφάρι του Port Nicholson βρίσκεται στο βυθό του Ατλαντικού, σε απόσταση 30 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Προβινστάουν, της Μασαχουσέτης. Βυθίστηκε στις 16 Ιουνίου 1942 παρασύροντας στον υγρό του τάφο τέσσεραμέλη του πληρώματος, ενώ άλλα 87 διασώθηκαν.

Ωστόσο οι βρετανικές Αρχές δυσκολεύονται να δεχτούν την αλήθεια των ισχυρισμών του Μπρουκς. «Τοφορτίου του πλοίου είναι αντικείμενο έρευνας η οποία ακόμη συνεχίζεται. Οι μέχρι τώρα ενδείξεις κάνουν λόγο για μηχανολογικό εξοπλισμό και στρατιωτικά εφόδια» δήλωσε ο Αντονι Σούστα, δικηγόρος που εκπροσωπεί το βρετανικό δημόσιο.

Οι εργασίες για τον εντοπισμό του θησαυρού – εάν βεβαίως υπάρχει – θα ξεκινήσουν με ρομποτικές κάμερες εντός του Φεβρουαρίου. Ομως το κόστος της επιχείρησης μπορεί να είναι εξαιρετικά υψηλό γιαυτό ο αμερικανός κυνηγός ναυαγίων ψάχνει χρηματοδότες οι οποίοι θα τον πιστέψουν και θα μοιρατσούν μαζί τους τμήμα του θησαυρού.

ΔΟΛ

This entry was posted on Παρασκευή, 3 Φεβρουαρίου, 2012 at 23:15 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply