Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

14 προτάσεις του ΔΝΤ για το φορολογικό

1 Φεβρουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Φρένο στις προσδοκίες για μείωση των φόρων βάζει το πόρισμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

14 προτάσεις του ΔΝΤ για το φορολογικόΜε έκθεσή του που έχει υποβάλει στην κυβέρνηση το ΔΝΤ προτείνει δραστικές αλλαγές στη φορολογία. Αλλαγές στο ΦΠΑ με την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή 19% ή 21%, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και περικοπές σε φοροαπαλλαγές, όπως στις εκπτώσεις τόκων των στεγαστικών δανείων περιλμβάνονται μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Προτείνουν αναπροσαρμογές στους φόρους των ακινήτων και στις ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων, που μαζί με την απλοποίηση του συστήματος, θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη αναπτυξιακή διάσταση στο νέο φορολογικό σύστημα. Επίσης αύξηση της φορολόγησης των τόκων σε καταθέσεις και ομόλογα τις οποίες όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση.

Η έκθεση του ΔΝΤ βρίσκεται στο τραπέζι του διαλόγου που έχει ήδη ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων το ΔΝΤ προτείνει:

– Τη θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% στο 21% έναντι των τριών συντελεστών 23%, 13% και 6,5% που ισχύουν αντίστοιχα σήμερα. Η πρόταση για συντελεστή 21% προβλέπει παράλληλα την καθιέρωση ενός μειωμένου 11% μόνο για τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Η πρόταση για συντελεστή19% προβλέπει μειωμένο συντελεστή 9% για τουριστικές υπηρεσίες και ξενοδοχεία.

– Την απαλλαγή από ασφαλιστικές εισφορές μισθών έως 300 ευρώ, για την ενίσχυση της ανάπτυξης. Το κόστος της απώλειας αυτής για τα ταμεία να καλυφθεί μέσω αυξήσεων στη φορολογία.

– Την περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.

– Την κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και την θέσπιση φόρου στο κρασί

– Τη μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.

– Την αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%

– Την αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα στριφτά τσιγάρα

– Την κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.

– Την αύξηση του τέλους ταξινόμησης για τα μεταχειρισμένα ΙΧ.

– Την ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.

– Τη δημιουργία καλύτερου μηχανισμού ελέγχου για την έκδοση των αποδείξεων.

– Τη δραστική αύξηση των προστίμων, όπως την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

 

This entry was posted on Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2012 at 21:25 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply