Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Χτυπήστε» τον καρκίνο του μαστού χωρίς χημειοθεραπεία

28 Ιανουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Η θεραπεία βρίσκεται στην ορμονοθεραπεία

«Χτυπήστε» τον καρκίνο του μαστού χωρίς χημειοθεραπείαΟι χημειοθεραπείες μπορεί να μην είναι τελικά το Α και το Ω για την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού αποδεικνύει έρευνα, στην οποία οι επιστήμονες στρέφουν την προσοχή τους στην ορμονοθεραπεία.

Οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού μπορούν να γλιτώσουν τις παρενέργειες που προκύπτουν από τις χημειοθεραπείες εάν οι γιατροί διαπιστώσουν, με ειδική πολυγονιδιακή ανάλυση, ότι η περίπτωσή τους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ορμονοθεραπεία.

Πρόσφατη μελέτη που ανακοινώθηκε στο Πανευρωπαϊκό Διεπιστημονικό Συνέδριο για τον Καρκίνο 2011 που πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη της Σουηδίας, έδειξε ότι η χρήση της πολυγονιδιακής ανάλυσης μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό των ασθενών που χρειάζονται αντιμετώπιση μόνο με ορμονοθεραπεία.

Τα αποτελέσματα παρουσιάσθηκαν από τον έλληνα Καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού Χρήστο Μαρκόπουλο.

«Στις ασθενείς που παρουσιάζουν ορμονο-ευαίσθητο καρκίνο του μαστού, δηλαδή καρκίνο με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς, και ενδιάμεσα χαρακτηριστικά “επιθετικότητας” των κυττάρων του, δεν είναι ξεκάθαρο εάν μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνον με oρμονοθεραπεία ή χρειάζονται και xημειοθεραπεία σύμφωνα με τις έως πρόσφατα “κατευθυντήριες οδηγίες” για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. Τελευταία, σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η χρησιμοποίηση της πολυγονιδιακής ανάλυσης που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη των θεραπευτικών αποφάσεων» είπε ο κ. Μαρκόπουλος.

Τα ευρήματα από την ανάλυση των αλλαγών στις θεραπείες σε 101 Ελληνίδες ασθενείς με καρκίνο μαστού που ανήκουν σε αυτή τη κατηγορία, ανέδειξαν ότι η χρήση της ανάλυσης είχε ως αποτέλεσμα τη χορήγηση χημειοθεραπείας στο 28,7% των γυναικών και την αποφυγή της στο 71,3%, οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν μόνον με ορμονοθεραπεία. Αποδείχθηκε δηλαδή ότι 7 στις 10 γυναίκες μπορούν να απαλλαγούν από το «βραχνά» των χημειοθεραπειών.

www.ygeianews.gr

This entry was posted on Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2012 at 20:04 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply