Νέος γύρος εκνευρισμού και ταλαιπωρίας στις εφορίες περιμένει εκατομμύρια φορολογουμένους

Ο λόγος; Ακόμη δεν έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή της μηνιαίας δόσης του πολυεκκαθαριστικού, δηλαδή του τριπλού φόρου της εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου επί των στοιχείων πολυτελούς διαβίωσης. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση μερικών ημερών έως τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου για την εξόφληση της δόσης της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία οι φορολογούμενοι είναι υποχρεωμένοι να εξοφλήσουν τη μηνιαία δόση του τριπλού φόρου έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μήνα. Δηλαδή όσον αφορά τον τρέχοντα μήνα έως και την ερχόμενη Τρίτη 31 Ιανουαρίου. Ωστόσο ακόμη δεν έχουν παραληφθεί από τους φορολογουμένους τα σχετικά ειδοποιητήρια, ενώ πληροφορίες από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων αναφέρουν ότι η εκτύπωση και η αποστολή μπορεί να γίνει ακόμη και σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση όμως η καθυστέρηση αυτή δημιουργεί προβλήματα στους φορολογουμένους.

Ειδικότερα:

1) Χωρίς τη λήψη του ειδοποιητηρίου δεν έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν την οφειλή τους σε τράπεζα και είναι αναγκασμένοι να προσέλθουν σε Εφορία. Αυτό συνεπάγεται μεγάλη απώλεια χρόνου και ταλαιπωρία, καθώς τις τελευταίες ημέρες κάθε μήνα στα δημόσια ταμεία δημιουργείται το αδιαχώρητο.

2) Πολλοί φορολογούμενοι που δεν λαμβάνουν ειδοποιητήριο θεωρούν ότι δεν έχουν για τον συγκεκριμένο μήνα υποχρέωση πληρωμής του φόρου. Ετσι, όταν προσέρχονται για την πληρωμή του φόρου στην Εφορία τούς ζητείται να πληρώσουν και προσαύξηση εκπρόθεσμης καταβολής. Να σημειωθεί ότι αυτό γίνεται όταν δεν αποσταλεί ειδοποιητήριο από τη ΓΓΠΣ (συνέβη τον Νοέμβριο) ή αν χαθεί στο ταχυδρομείο. Για να είναι συνεπείς οι φορολογούμενοι, θα πρέπει ασχέτως αν έχουν λάβει ειδοποιητήριο να προσέλθουν στην Εφορία για την εξόφληση της δόσης.

Τα ειδοποιητήρια, πέραν της ταχυδρόμησης, αναρτώνται και στο Διαδίκτυο σε σχετική υπηρεσία που παρέχεται στον δικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Ωστόσο ως χθες το βράδυ δεν είχαν ακόμη αναρτηθεί. Η καθυστέρηση στην εκτύπωση και την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων στο Διαδίκτυο οφείλεται στις δυσλειτουργίες που έχουν δημιουργηθεί στη ΓΓΠΣ λόγω του αυξημένου όγκου εργασιών με τις οποίες έχει επιφορτιστεί. Υπενθυμίζεται ότι προχώρησε σε εκκαθάριση της έκτακτης εισφοράς, σε έκδοση ειδοποιητηρίων για την περαίωση, επεξεργασία στοιχείων για το τέλος ακινήτων κ.λπ.

Σπύρος Δημητρέλης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.