Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Με καταμαράν έσπασαν το ρεκόρ του… Ιουλίου Βερν

12 Ιανουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Ένα εντυπωσιακό ιστιοπλοϊκό σαράντα μέτρων έκανε τον γύρο του κόσμου σε μόλις 45 ημέρες

Οι χιλιάδες άνθρωποι που είχαν συγκεντρωθεί το Σάββατο στο λιμάνι της Βρέστης ξέσπασαν σε επιφωνήματα χαράς και μια μπάντα πνευστών παιάνιζε καθώς το γιγάντιο τριμαράν «Banque Populaire V» έδενε στην αποβάθρα. Με πλήρωμα 14 δοκιμασμένους ιστιοπλόους και επικεφαλής τον Λοΐκ Πεϊρόν, το εντυπωσιακό αυτό σκάφος των 40 μέτρων είχε μόλις σπάσει το προηγούμενο ρεκόρ της κούρσας Κύπελλο Ιούλιος Βερν (Trophee Jules-Verne).

Για την ακρίβεια, το είχε συντρίψει. Το «Banque Populaire V» (το όνομα του τριμαράν είναι το όνομα του χορηγού του, της γαλλικής Λαϊκής Τράπεζας) θα περάσει στη ναυτική ιστορία επειδή κέρδισε το Κύπελλο μειώνοντας σχεδόν κατά τρεις ημέρες το προηγούμενο ρεκόρ. Στο Κύπελλο Ιούλιος Βερν, οι ιστιοπλόοι καλούνται να ολοκληρώσουν χωρίς σταθμό και χωρίς έξωθεν βοήθεια τον γύρο του κόσμου (εξ ου και η ονομασία της κούρσας από τον σπουδαίο γάλλο συγγραφέα του «Γύρου του κόσμου σε 80 ημέρες»).

Σε μεγάλο τμήμα του ταξιδιού, το «Banque Populaire V» έπλεε με ταχύτητα γύρω στους 34 κόμβους (63 χλμ./ώρα), μια ταχύτητα εντυπωσιακή για ένα σκάφος που, με το παραμικρό λάθος, θα μπορούσε να σπάσει το κατάρτι του, να ανατραπεί ή να αρχίσει να περιστρέφεται ανεξέλεγκτα. Για τον 52χρονο Λοΐκ Πεϊρόν, έναν από τους πιο διακεκριμένους γάλλους ιστιοπλόους, το κατόρθωμα μπορεί να είχε σχέση και με… αδελφική αντιπαλότητα: ο Μπρουνό, ο αδελφός του, έχει κερδίσει τρεις φορές το Κύπελλο Ιούλιος Βερν. Και ήταν αναμφίβολα ευτυχής που το τρόπαιο έμεινε στην οικογένεια. «Είμαστε όλοι υπερήφανοι», δήλωσε μετά τον τερματισμό ο Λοΐκ, ο οποίος έχει ήδη τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, την ανώτατη γαλλική διάκριση που απονέμεται σε πολίτες. «Ομως έχουμε συγκεντρώσει πολλή κούραση εξαιτίας της ταχύτητας. Επιτέλους θα βρεθούμε σε κρεβάτι που δεν κουνιέται…».

Η ομάδα του Πεϊρόν κάλυψε τα 29.009 ναυτικά μίλια της κούρσας σε μόλις 45 ημέρες, 13 ώρες, 42 λεπτά και 53 δευτερόλεπτα, σπάζοντας κατά σχεδόν τρεις ημέρες το ρεκόρ που είχε κάνει ο Φρανκ Καμά με το τριμαράν Groupama 3 πριν από δύο χρόνια. Ο Καμά συνεχάρη τον Πεϊρόν για το «απίστευτο», όπως το χαρακτήρισε, επίτευγμά του.

Ο Σαρκοζί
Αφού το «Banque Populaire V» πέρασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής τη νοητή γραμμή του τερματισμού ανάμεσα στο Λίζαρντ Πόιντ της Κορνουάλης και το νησί Ουεσάν, στα ανοικτά της Βρετάνης, ο Πεϊρόν και το πλήρωμά του άναψαν κόκκινες φωτοβολίδες και τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες. Ο γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί τηλεφώνησε στον θαλασσόλυκο για να τον συγχαρεί.

Σε δήλωση που εκδόθηκε από το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, γίνεται λόγος για ένα «υπέροχο κατόρθωμα» και μια «εξαιρετική ανθρώπινη περιπέτεια αντάξια των μεγαλύτερων επών του κόσμου της ναυσιπλοΐας».
Στο Κύπελλο Ιούλιος Βερν μπορεί να συμμετάσχει οποιοδήποτε σκάφος. Σήμερα όμως οι μόνοι διεκδικητές που έχουν πιθανότητα να κερδίσουν είναι τα ογκώδη τριμαράν όπως το «Banque Populaire V», καθώς μόνον αυτά μπορούν να αντέξουν σε μεγάλες ταχύτητες για μεγάλες αποστάσεις. Μετά τον τερματισμό του «Banque Populaire V», στους ιστιοπλοϊκούς κύκλους έχουν αρχίσει τα στοιχήματα για το πότε θα σπάσει το φράγμα των 40 ημερών. Ολοι συμφωνούν πως δεν θα αργήσει πολύ.

 

Γιώργος Αγγελόπουλος

This entry was posted on Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2012 at 23:48 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply