Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η κυβέρνηση μελετά τη δωρεάν αλλαγή των εμφυτευμάτων στήθους

12 Ιανουαρίου, 2012 by Χρήστος Μίμης

Την κάλυψη του κόστους αλλαγής εμφυτευμάτων στήθους της εταιρείας PIP, σε όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή λόγω καρκίνου και όχι για λόγους αισθητικής, εξετάζουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, εφόσον αναφερθεί πρόβλημα. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, 474 τεμάχια από το εν λόγω προϊόν κυκλοφόρησαν στη χώρα μας από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οπότε και με απόφαση του ΕΟΦ έγινε ανάκληση και διεκόπη η κυκλοφορία του.

Την κάλυψη του κόστους αλλαγής εμφυτευμάτων στήθους της εταιρείας PIP σε όσες γυναίκες υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή λόγω καρκίνου και όχι για λόγους αισθητικής εξετάζουν τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας, εφόσον αναφερθεί πρόβλημα. Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, 474 τεμάχια από το εν λόγω προϊόν κυκλοφόρησε στη χώρα μας από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οπότε και με απόφαση του ΕΟΦ έγινε ανάκληση και διεκόπη η κυκλοφορία του.

Από αυτά, διατέθηκαν στην αγορά τα 105, σε 2 ιδιωτικές κλινικές, πέντε ιατρούς (τέσσερις στην Αθήνα και έναν στη Θεσσαλονίκη ). Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια που αντιστοιχούν σε 40 άτομα που εκτιμούμε ότι υποβλήθηκαν σε προσθετική εγχείρηση στήθους.

Ο ΕΟΦ, έχοντας εντοπίσει τους παραλήπτες των προβληματικών εμφυτευμάτων, είναι σε επικοινωνία τόσο με τους γιατρούς, όσο και με τα άτομα που τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητων συμβάντων.

Τα μέτρα, σύμφωνα με τη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική αρμόδια επιστημονική εταιρεία, θα πρέπει να περιλαμβάνουν ενημέρωση όλων των ατόμων που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα αυτά, τακτική παρακολούθηση τους από τον θεράποντα ιατρό τους και αφαίρεση τους, εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα.
Επιπλέον των μέτρων αυτών, ο ΕΟΦ και σε συνεννόηση με την Επιστημονική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, εισηγείται στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης :

α) την αυστηρή εφαρμογή της νέας εγκυκλίου προς τους γιατρούς και τα κέντρα που έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα αυτά για την εφαρμογή των διεθνών και ευρωπαϊκών οδηγιών.

β) την υποχρεωτική γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, οποιονδήποτε ανεπιθύμητων παρενεργειών που παρουσιάστηκαν σε άτομα που έχουν υποστεί εμφύτευση στήθους, ανεξάρτητα εμφυτεύματος.

γ) τη δημιουργία μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους στην αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία που θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι σχετικές πράξεις.

δ) τη συνεχή προσαρμογή των οδηγιών αυτών στις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες και κυρίως στις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναμένονται να εκδοθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2012.

 

ΜΑΡΘΑ ΚΑΪΤΑΝΙΔΗ

This entry was posted on Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου, 2012 at 20:08 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply