Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Γρεβενά: Σύσκεψη για τα έργα στο Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας

18 Δεκεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής (16/12) στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Γρεβενών με τη συμμετοχή του Βουλευτή Ν. Γρεβενών κ. Θανάση Χαντάβα του Αντιπεριφερειάρχη Π. Ε. Γρεβενών κ. Γιώργου Δασταμάνη, του Δημάρχου Γρεβενών κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, του προέδρου του Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας κ. Χρήστου Παπαξάνθη, εκπροσώπου του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πίνδου, εκπροσώπων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), υπηρεσιακών παραγόντων και μελετητών.

Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η οριστικοποίηση του αντικειμένου των έργων της Βασιλίτσας που θα προωθηθούν για ένταξη στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Χαντάβας κατά την εναρκτήρια τοποθέτησή του ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι μετά τις επαφές που είχε με τις κεντρικές υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ είναι πιθανή η περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων χωρίς την ανάγκη έκδοσης προεδρικού διατάγματος. Για την εξέλιξη αυτή θα έχει καθοριστική σημασία η θετική γνωμοδότηση του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πίνδου. Για το λόγο αυτό έχει μεγάλη σημασία το αντικείμενο των έργων να μην επιφέρει εμπλοκή στην περιβαλλοντική αδειοδότηση και υπάρξει σημαντική χρονική καθυστέρηση.
Υπογράμμισε την ανάγκη ομοφωνίας της Περιφέρειας , του Δήμου και των παραγωγικών τάξεων και την ανάγκη συντονισμού των εμπλεκομένων ούτως ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι οι επενδύσεις στη Βασιλίτσα είναι πρώτιστος στόχος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και για το λόγο αυτό η Διαχειριστική Αρχή Δυτικής Μακεδονίας έχει ανοίξει ήδη πρόσκληση επενδύσεων στα χιονοδρομικά κέντρα ύψους 9 εκ. €. Εξέφρασε την άποψη ότι ο συρόμενος αναβατήρας “ΕΛΙΜΕΙΑ” μπορεί να προωθηθεί για ένταξη στο ΕΣΠΑ άμεσα, με απαλλαγή από περιβαλλοντικούς όρους για λόγους ασφαλείας. Για το σκοπό αυτό ζήτησε από το Βουλευτή να ερευνήσει σε κεντρικό επίπεδο τη δυνατότητα αυτή.
Συμφωνήθηκε ομόφωνα να εξεταστεί αυτή η δυνατότητα και ο κ. Χαντάβας ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει σύντομα την Περιφέρεια και το Δήμο για την άποψη των κεντρικών υπηρεσιών.

Ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης έθεσε τις υπηρεσίες του Δήμου στη διάθεση του ΕΟΤ με σκοπό τη συντόμευση της προώθησης των έργων και δήλωσε ότι θα στηρίξει την αδειοδότηση των έργων στο διοικητικό συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Πίνδου στο οποίο συμμετέχει ως μέλος.

Ο πρόεδρος του Ε.Χ.Κ. Βασιλίτσας κ. Παπαξάνθης, καθώς και οι μελετητές και οι υπηρεσιακοί παράγοντες, έθεσαν ενδιαφέρουσες προτάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού κέντρου Βασιλίτσας.

Ο εκπρόσωπος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Πίνδου εξέφρασε την άποψη ότι θα είναι θετική η γνωμοδότηση του Φορέα εφόσον περιλαμβάνουν αντικατάσταση των υφισταμένων αναβατήρων και το κέντρο διημέρευσης θα είναι ξύλινο και πρότεινε να εξαιρεθεί από το έργο ο νέος αναβατήρας στη θέση “ΒΡΥΣΕΣ” επειδή υπάρχει κίνδυνος εμπλοκής της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και ανάγκης έκδοσης προεδρικού διατάγματος.

Ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ κ. Σπήλιος Σπηλιόπουλος ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους ότι κατά τη διήμερη παραμονή τους στα Γρεβενά πραγματοποίησαν αυτοψία στις εγκαταστάσεις και είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τις μελέτες αντικατάστασης και αναβάθμισης των αναβατήρων και του νέου σαλέ και πρότεινε οι προδιαγραφές των έργων να γίνουν σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΟΤ ούτως ώστε το χιονοδρομικό κέντρο να εφοδιαστεί με το ανάλογο σήμα του ΕΟΤ. Επέμεινε ότι το κέντρο διημέρευσης θα πρέπει να είναι ξύλινο και με διαστάσεις συμβατές με τη δυναμικότητα του κέντρου.
Δεσμεύτηκε επίσης ότι οι μελέτες θα ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες περιβαλλοντικής αδειοδότησης των έργων.
Συμφωνήθηκε ομόφωνα να μην συμπεριληφθούν στο φάκελο υποέργα που ενδεχομένως καθυστερήσουν την αδειοδότηση ή θέσουν σε κίνδυνο την ένταξη του συνόλου του έργου είτε από το ΥΠΕΚΑ είτε από τον ΕΟΤ είτε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποφασίστηκε ομόφωνα το αντικείμενο του έργου να περιλαμβάνει τρία υποέργα και συγκεκριμένα :
1ον: Αντικατάσταση και αναβάθμιση των υφισταμένων αναβατήρων.
2ον: Κατασκευή νέου ξύλινου σαλέ στη θέση “ΛΙΣΟΡΟ”
3ον: Κατασκευή τεχνητής χιόνωσης
Για τα δύο πρώτα υποέργα θα είναι υπεύθυνος ο ΕΟΤ , για τη δε τεχνητή χιόνωση ο Δήμος Γρεβενών.
Συμφωνήθηκε επίσης το συντονισμό της προετοιμασίας του φακέλου των έργων να τον αναλάβει η διευθύντρια της πρώην ΤΥΔΚ κ. Ευαγγελία Γεωργιτσιώτη.

Γραφείο Βουλευτή Γρεβενών Θανάση Χαντάβα

This entry was posted on Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου, 2011 at 11:41 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply