Οι ελληνικές εταιρίες τηλεπικοινωνιών πιάνουν πάτο στην ταχύτητα των συνδέσεων Ιντερνετ που παρέχουν στους πελάτες τους. Από τα στοιχεία της διεθνούς εταιρίας μετρήσεων Ookla που δημοσιεύει η «Wall Street Journal» προκύπτει ότι η Ελλάδα κατατάσσεται στην 66η θέση διεθνώς με βάση τη μέση ταχύτητα των ευρυζωνικών συνδέσεων κατά τις τελευταίες 30 ημέρες. Πολύ χαμηλά κατατάσσεται και με βάση τη σχέση μεταξύ της ταχύτητας που διαφημίζουν οι εταιρίες ότι προσφέρουν και αυτής που πραγματικά απολαμβάνουν οι χρήστες. Η κρίση, που έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις υπερδανεισμένες εταιρίες τηλεπικοινωνιών, οδηγεί σε περαιτέρω περιορισμό των επενδύσεων, με αποτέλεσμα να συμπιέζεται και η ποιότητα.

Τις ταχύτερες συνδέσεις στο Διαδίκτυο απολαμβάνουν οι κάτοικοι της Λιθουανίας. Με βάση τα στοιχεία της Ookla, η μέση ταχύτητα έφτανε τον προηγούμενο μήνα τα 31,89 Mbps και αντιστοιχούσε στην ταχύτητα που διαφημίζουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Για την ακρίβεια, διαφημίζουν ταχύτητες πρόσβασης έως 32 Mbps, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από αυτές που πραγματικά προσφέρουν. Δεν συμβαίνει το ίδιο και στην Ελλάδα, όπου η μέση ταχύτητα ήταν μόλις 6,05 Mbps και αντιστοιχούσε (σύμφωνα με την εταιρία μετρήσεων) μόλις στο 44,4% της ταχύτητας που διαφημίζουν ότι παρέχουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών.

Στην ουσία, χιλιάδες συνδρομητές πληρώνουν για υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο που προσφέρει ταχύτητες «έως 24 Mbps», όπως διαφημίζουν οι εταιρίες τηλεπικοινωνιών. Η ποιότητα των συνδέσεων είναι τέτοια, που ελάχιστοι απολαμβάνουν αυτές τις ταχύτητες. Κατά τις εταιρίες, η ταχύτητα εξαρτάται κυρίως από την απόσταση που χωρίζει τον συνδρομητή από το κέντρο του ΟΤΕ (εντός του οποίου εγκαθίστανται και τα συστήματα των ανταγωνιστών του) και άλλους παράγοντες. Εξαιτίας της κρίσης «πάγωσαν» ή κινούνται με πολύ πιο αργούς ρυθμούς τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων, από το VDSL του ΟΤΕ, μια τεχνολογία που θα προσφέρει πολύ μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο, έως τις αναβαθμίσεις δικτύου των ανταγωνιστών του. Στις ελληνικές καλένδες πήγε και το μεγαλεπήβολο σχέδιο εγκατάστασης δικτύου οπτικών ινών που θα φτάνει έως το σπίτι (Fiber to the Home – FttH) καθώς είναι αδύνατη η προσέλκυση επενδυτών στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον.

Οι ελληνικές εταιρίες επικεντρώνονται τα τελευταία χρόνια στην παροχή συνολικών πακέτων τηλεφωνίας και σύνδεσης στο Διαδίκτυο. Οι ταχύτητες, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις, παραμένουν από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη και πολύ μακριά από αυτές που αναφέρουν στα συμβόλαια που υπογράφουν οι καταναλωτές. Οι ρυθμιστικές αρχές στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αρχίζουν πλέον να συνεργάζονται με εταιρίες μετρήσεων της ταχύτητας, ώστε να ελέγχουν πόσο κοντά ή μακριά βρίσκονται σε σύγκριση με τις εξαγγελίες τους.

Φώτης Κόλλιας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.