Αν τα εξαπατήσετε… θα το θυμούνται

Τα νεογνά ξέρουν ποιον να εμπιστευτούνΤα νεογνά μπορεί να εξαπατηθούν μια φορά αλλά όχι ξανά, αν τα εξαπατήσουν οι ενήλικες, σύμφωνα με νέα έρευνα από τον Καναδά.

Τα νεογνά συνήθως μιμούνται ήχους, εκφράσεις προσώπου και πράξεις που παρατηρούν, αλλά ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Concordia στο Μόντρεαλ, ανακάλυψαν ότι αν ένας ενήλικος τα εξαπατήσει δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Infant Behavior and Development ενισχύουν προηγούμενες ενδείξεις ότι τα νεογνά μπορούν να διαχωρίσουν τις αξιόπιστες από τις μη αξιόπιστες πηγές.

Η ερευνήτρια Diane Poulin-Dubois, δήλωσε ότι όπως με μεγαλύτερα παιδιά, τα νεογνά θυμούνται το ιστορικό ενός ανθρώπου όσον αφορά την αξιοπιστία και χρησιμοποιούν την πληροφορία για να οδηγηθούν στις επόμενες γνώσεις.

Συγκεκριμένα, τα νεογνά επιλέγουν να μη μάθουν από κάποιον τον οποίο εκλαμβάνουν ως αναξιόπιστο.

Για να το καταδείξουν, οι ερευνητές κοίταξαν μέσα σε ένα κουτί ενώ εξέφρασαν ενθουσιασμό και κάλεσαν νεογνά 13 έως 16 μηνών να ανακαλύψουν αν το κουτί περιείχε παιχνίδι ή αν ήταν άδειο.

Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν το μέτωπο αντί για τα χέρια τους για να ανάψουν ένα φως, ελπίζοντας ότι τα νεογνά θα έκαναν το ίδιο.

Μόνο το 34% των νεογνών που είχαν ταιριαστεί με αναξιόπιστους ερευνητές ακολούθησε την εργασία, ενώ το 61% των νεογνών που είχαν αξιόπιστους εξεταστές μιμήθηκαν τη συμπεριφορά.

www.iatronet.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.