Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρόσω ολοταχώς για 181 έργα του ΕΣΠΑ

8 Δεκεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Σχέδιο δράσης προκειμένου να “τρέξει” το ΕΣΠΑ θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Κομισιόν, μετά την έγκριση της αύξησης της κοινοτικής συμμετοχής στο 95%

Με το σχέδιο αξιολογούνται κατά προτεραιότητα 181 έργα, έργα-σημαίες όπως χαρακτηρίζονται, συνολικού προϋπολογισμού 11,5 δισ. ευρώ, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2015.

Στον τομέα της ενέργειας περιλαμβάνονται 8 έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 690 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου του Ερατεινού και η διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης.

Στον τομέα της καινοτομίας περιλαμβάνονται 10 έργα ύψους περίπου 372 εκατ. ευρώ.

Στην επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων περιλαμβάνονται 3 έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 924 εκατ. ευρώ, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα εξωστρέφειας-ανταγωνιστικότητας.

Στις νέες τεχνολογίες περιλαμβάνονται 11 έργα ύψους 648 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το ψηφιακό σχολείο.

Στον τομέα των μεταφορών περιλαμβάνονται:

  • Η κατασκευή 5 νέων αυτοκινητόδρομων με συμβάσεις παραχώρησης συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 1,5 δισ. ευρώ
  • 39 οδικά έργα προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ
  • 6 έργα αστικών μεταφορών ύψους πάνω από 1 δισ. ευρώ, όπως οι επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας και το Μετρό της Θεσσαλονίκης
  • 11 έργα επεκτάσεων και εκσυγχρονισμού λιμένων ύψους πάνω από 230 εκατ. ευρώ
  • 10 σιδηροδρομικά έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 1,5 δισ. ευρώ
  • Η ολοκλήρωση του αεροδρομίου Μακεδονία, έργο ύψους 72 εκατ. ευρώ.

Στο σχέδιο περιλαμβάνονται ακόμη 29 περιβαλλοντικά έργα, ύψους πάνω από 1,7 δισ. ευρώ, όπως το κλείσιμο των παράνομων χωματερών, καθώς και 18 έργα υποδομών υγείας και εκπαίδευσης προϋπολογισμού 217 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι την υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων θα προκύψει συνολική απασχόληση που αντιστοιχεί σε πάνω από 251 χιλιάδες ανθρωποέτη εργασίας, ενώ μετά την ολοκλήρωση των έργων προβλέπεται να δημιουργηθούν περίπου 104.000 μόνιμες θέσεις εργασίας.

 

MEGA

This entry was posted on Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου, 2011 at 19:04 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply