Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Γρεβενιώτης συνεργάτης της NASA Δρ Θανάσης Οικονόμου σε εκδήλωση στην Κοζάνη με θέμα: «Η Εξερεύνηση του διαστήματος»

28 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης

«Η Εξερεύνηση του διαστήματος» είναι το θέμα που θα αναπτύξει την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011 στους μαθητές και τις μαθήτριες όλων των τάξεων του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης ο Δρ Αθανάσιος Οικονόμου, Πυρηνικός Φυσικός του Πανεπιστημίου του Σικάγου και συνεργάτης της NASA.

Την εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα «Φίλιππος», της Λέσχης Φρουράς Αξιωματικών στην Κοζάνη διοργανώνει ο σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, σε συνεργασία με το σύλλογο διδασκόντων καθηγητών του Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης.

Ο Θανάσης Οικονόμου, που κατάγεται από το Ζιάκα Γρεβενών, ζει από το 1964 στο Σικάγο των ΗΠΑ και εργάζεται στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου, ως επικεφαλής ομάδας ερευνητών της NASA σε διαστημικές αποστολές.

Έχει σχεδιάσει τον ρομποτικό εξοπλισμό του «Spirit» και του «Opportunity», που αυτήν την στιγμή χρησιμοποιείται για τη λήψη και ανάλυση δειγμάτων από την επιφάνεια και το υπέδαφος του Άρη. Τα ρομπότ αυτά ανακαλύπτουν άγνωστες περιοχές του πλανήτη, στις οποίες ο κ. Οικονόμου δίνει ελληνικά ονόματα, όπως ο κρατήρας «Σαντορίνη», η πεδιάδα «Λασίθι», η κοιλάδα «Καλαβρύτων» , το όρος Όρλιακας, η οροσειρά της «Πίνδου», το όρος «ΟΧΙ» και άλλες ονομασίες.

Στη μακρά καριέρα του ήταν με την ομάδα που σχεδίασε το ρομποτικό πλανητικό διαστημόπλοιο, Surveyor V, VI και VII, που προσγειώθηκε στο φεγγάρι το 1967 και το 1968. Το όργανο που τοποθετήθηκε στα διαστημόπλοια αυτά αποκάλυψε τη σύνθεση της σεληνιακής επιφάνειας πολύ πριν από την αποστολή Apollo 11, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για να πατήσει για πρώτη φορά άνθρωπος στη σελήνη.

Ως μέλος της ομάδας του Mars Pathfinder, που προσγειώθηκε στον Άρη το 1997, βοήθησε στην ανάπτυξη και τη δημιουργία της συσκευής Alpha Proton X-ray Spectrometer με την οποία γίνονται οι αναλύσεις πετρωμάτων και ατμόσφαιρας στον «κόκκινο» πλανήτη. Με την ίδια συσκευή έγιναν αναλύσεις και σε κομήτες, ενώ παρόμοια συσκευή υπάρχει και στο διαστημόπλοιο Cassini που κατευθύνεται στον Κρόνο και έχει στείλει ήδη σημαντικές μετρήσεις από τα ουράνια σώματα που πέρασε.

Ο Θανάσης Οικονόμου είναι από τους εμπνευστές της δημιουργίας του Αστεροσκοπείου του Όρλιακα, στο Ζιάκα των Γρεβενών, ένα έργο το οποίο εντάχθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2011στα 107 έργα του ΕΣΠΑ της χώρας μας με απόφαση των Βρυξελών.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Βαλταδωρείου Γυμνασίου Κοζάνης

This entry was posted on Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2011 at 20:32 and is filed under ΕΚΔΗΛΩΣΗ, ΚΟΖΑΝΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply