Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Λέιζερ εντοπίζει το ουίσκι «μαϊμού»

1 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Η νέα μέθοδος αναγνωρίζει τη γνησιότητα των αλκοολούχων ποτών

Λέιζερ εντοπίζει το ουίσκι «μαϊμού»Ερευνητές του Πανεπιστημίου St. Andrews στη Σκοτία ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο με την οποία είναι εφικτή η αναγνώριση της γνησιότητας ενός αλκοολούχου ποτού. Η νέα μέθοδος αναλύει το φασματικό αποτύπωμα του ποτού και μπορεί να αποκαλύψει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν είναι γνήσιο ή «μαϊμού». 

Η μέθοδος

Μια και μόνο σταγόνα του ποτού είναι αρκετή για να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Η σταγόνα τοποθετείται πάνω σε ένα διάφανο τσιπ και στη συνέχεια πάνω στο τσιπ πέφτει μια ακτίνα φωτός λέιζερ πιο λεπτή από ανθρώπινη τρίχα. Η ακτίνα λέιζερ ξεκινά από μια οπτική ίνα και μετά την επαφή της με το τσιπ η ακτίνα «συλλέγεται» από μια άλλη οπτική ίνα.

Με βάση το γεγονός ότι κάθε μόριο εκπέµπει ένα χαρακτηριστικό φάσµα που είναι µοναδικό, σαν το δακτυλικό αποτύπωµα, η φασματική ανάλυση που γίνεται με τη νέα μέθοδο αποκαλύπτει την ταυτότητα του ποτού.

Η ανάλυση

Η μέθοδος εξακριβώνει την ακριβή ποσότητα αλκοόλ που περιέχει το ποτό. Έχει όμως και άλλες δυνατότητες αφού μπορεί να μελετά το χρώμα, την υφή και τη γεύση του ποτού και να αναγνωρίζει μια σειρά από στοιχεία όπως το είδος και την ηλικία του.

Σύμφωνα με τους δημιουργούς της η μέθοδος μπορεί να κάνει ακόμη πιο εξειδικευμένες αναλύσεις δείχνοντας τη μάρκα ενός ποτού ή το βαρέλι στο οποίο βρισκόταν.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι η τεχνική αναπτύχθηκε στη Σκοτία όπου κυκλοφορούν συχνά κακές αντιγραφές των καλών και ακριβών ουίσκι…

This entry was posted on Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2011 at 22:22 and is filed under ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply