Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Εξαφανισμένο είδος ανθρώπων «ζει» στη Σιβηρία

1 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Εντοπίστηκαν στην Ανατολική Ασία άνθρωποι που έχουν DNA των Ντενίσοβαν

Εξαφανισμένο είδος ανθρώπων «ζει» στη ΣιβηρίαΣουηδοί ερευνητές εντόπισαν σε κατοίκους περιοχών της Σιβηρίας γονιδιακά ίχνη ενός μυστηριώδους είδους ανθρώπου που ζούσε πριν από 30 χιλιάδες χρόνια. Ευρήματα της παρουσίας αυτών των ανθρώπων ανακαλύφθηκαν πριν από έναν χρόνο γύρω από το σπήλαιο Ντενίσοβαν στα όρη Αλτάι στα βάθη της Ανατολικής Ρωσίας και έτσι το είδος έλαβε την ονομασία του σπηλαίου. Η ανακάλυψη είναι σημαντική αφού θα βοηθήσει τους ειδικούς να μάθουν περισσότερα για αυτό το είδος ανθρώπων.

Το υβριδικό DNA

Μετά την ανακάλυψη της ύπαρξής τους οι Ντενίσοβαν καταχωρήθηκαν από τους επιστήμονες ως ένα τρίτο είδος ανθρώπων μετά τους Νεάντερταλ και τον σύγχρονο άνθρωπο (Homo sapiens). Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι Ντενίσοβαν έζησαν κατά την διάρκεια της τελευταίας εποχής παγετώνων στη Γη αλλά ο ανταγωνισμός κυρίως με τον Homo sapiens τους οδήγησε στην εξαφάνιση.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στην Σουηδία έκαναν αναλύσεις στο γονιδίωμα 1.500 ατόμων και ανακάλυψαν ότι ορισμένοι από αυτούς διέθεταν DNA των Ντενίσοβαν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι κάποια στιγμή υπήρξαν επιμειξίες ανάμεσα στους Ντενίσοβαν τόσο με τους Νεάτερνταλ όσο και με τον σύγχρονο άνθρωπο.

«Οι Ντενίσοβαν μάλλον σχετίστηκαν περισσότερο με τους Νεάτερνταλ παρά με τον σύγχρονο άνθρωπο. Παρόλα αυτά όπως φαίνεται υπήρξαν σεξουαλικές επαφές και με τον σύγχρονο άνθρωπο από τις οποίες παρήχθησαν γόνιμοι απόγονοι» δηλώνει ο Ματίας Τζέικομπσον, επικεφαλής της έρευνας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, 2011 at 23:15 and is filed under HOT-LIFESTYLE, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply