Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Η Σύνοδος αποφασίζει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης

Οκτώβριος 26th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Θα γίνεται από τεχνοκράτες που θα συνεργάζονται στενά και σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση

Η Σύνοδος αποφασίζει την ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης

Η ενίσχυση των μηχανισμών παρακολούθησης της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πέραν των περιοδικών ελέγχων που διενεργεί η τρόικα, είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του σχεδίου συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η ηλεκτρονική σελίδα της ΕΡΤ, η παρακολούθηση αυτή θα γίνεται από τεχνοκράτες που θα συνεργάζονται στενά σε διαρκή βάση με την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νέα δομή θα βοηθάει την τρόικα στην αποτίμηση της τήρησης των όρων δανεισμού της Ελλάδος, νέος ρόλος που θα αποτυπωθεί και στο Μνημόνιο.

Για τη διευκόλυνση της αποτελεσματικής χρήσης των δανείων ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, θα ενισχυθεί και η διοίκηση του ελληνικού Ταμείου Χρηματο-πιστωτικής Σταθερότητας, σε συμφωνία με την τρόικα. Μεταξύ άλλων, συμφωνείται και η μόχλευση των κεφαλαίων του EFSF.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, θα παρέχεται επαρκής οικονομική στήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο του προγράμματος εθελουσίας συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στην οικονομική στήριξη της Ελλάδος (PSI). Επίσης, θα γίνει χρήση εργαλείων αναβάθμισης πιστοληπτικής ικανότητος, ώστε να διατηρηθεί η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών σε πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούν για την αναμόρφωση της συνθήκης ίδρυσης του – διαδόχου του EFSF – Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), με βάση τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, ώστε να τεθεί σε ισχύ το συντομότερο δυνατόν.

Όπως μεταδίδεται, η μόχλευση του EFSF, θα πραγματοποιηθεί στη βάση δύο αξόνων:
1. Μέσω προσφοράς δυνατότητας πιστοληπτικής αναβάθμισης στο νέο χρέος που θα εκδίδουν κράτη-μέλη. Η αγορά αυτής της δυνατότητας επιπλέον εξασφάλισης θα παρέχεται στους ιδιώτες επενδυτές ως επιλογή, κατά την πρωτογενή αγορά των τίτλων και

2. Μέσω της μεγιστοποίησης των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων του EFSF, με συνδυασμό πόρων από ιδιωτικά και δημόσια χρηματο-πιστωτικά ιδρύματα και επενδυτές, μέσω εταιρικών οχημάτων ειδικού σκοπού (SPVs), αλλά και μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΔΝΤ.

Επισημαίνεται, ότι αμφότερες μέθοδοι μόχλευσης θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα.

Μεταξύ άλλων, σε περίπτωση ενεργοποίησης της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για χώρα-μέλος της ευρω-ζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα μπορούν να εξετάσουν το προσχέδιο προϋπολογισμού του συγκεκριμένου κράτους και να θέσουν τις όποιες – προφανώς δεσμευτικές – επιφυλάξεις τους, προ της ψήφισής του από το εθνικό κοινοβούλιο της «αποκλίνουσας» χώρας.

ΤΟ ΒΗΜΑ

This entry was posted on Τετάρτη, Οκτώβριος 26th, 2011 at 23:03 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply