Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κόκαλο μαστόδοντου διαψεύδει τη θεωρία για τον αποικισμό της Αμερικής – Κυνηγοί 13.800 ετών

23 Οκτωβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Οι πρώτοι κάτοικοι της Αμερικής δεν ήταν οι «Κλόβις», όπως πιστεύουν μέχρι σήμερα πολλοί ανθρωπολόγοι, μαρτυρά ένα κόκαλο μαστόδοντου που κυνηγήθηκε με πρωτόγονα όπλα πριν από 13.800 χρόνια

Το ασυνήθιστο εύρημα, ένα πλευρό πάνω στο οποίο παραμένει σφηνωμένη η αιχμή από ένα δόρυ, σχεδόν μια χιλιετία παλαιότερο από τα αρχαιότερα ευρήματα για τον πολιτισμό των Κλόβις, οι οποίοι έφτασαν στην Αμερική από τη Σιβηρία μέσω μιας γέφυρας πάγου που συνέδεε τις δύο ηπείρους πριν από 13.000 χρόνια.

Η νέα μελέτη στο περιοδικό Science «προσφέρει επιπλέον ενδείξεις για την παρουσία του ανθρώπου στον Νέο Κόσμο 800 χρόνια πριν από τους Κλόβις» γράφουν οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Έσκε Βίλερσλεβ του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ο οποίος είχε παρουσιάσει πριν από τρία χρόνια ενδείξεις ανθρώπινης παρουσίας στην Αμερική πριν από 14.340 χρόνια. Επρόκειτο για οστά που βρέθηκαν στο Όρεγκον και υποδεικνύουν ότι οι πρώτοι Αμερικανοί ήταν μετανάστες από Ασία.

Με τη νέα μελέτη, η θεωρία που ήθελε τους Κλόβις πρώτους κατοίκους της Αμερικής, «στην οποία ορκίζονταν πολλοί επιστήμονες μέχρι πριν από λίγα χρόνια, έχει πλέον καταρριφθεί» σχολιάζει ο Βίλερσλεβ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άγνωστος πολιτισμός

Οι μυστηριώδεις Κλόβις «θεωρούνται ένα είδος κοινού προγονικού πολιτισμού για όλες τις φυλές αυτοχθόνων Αμερικανών στη Βόρειο Αμερική» γράφουν οι ερευνητές.

Φαίνεται όμως ότι οι άνθρωποι κυνηγούσαν τα παχύδερμα του Νέου Κόσμου αρκετά νωρίτερα. Το οστό μαρτυρά ότι χρησιμοποιούσαν δόρατα με οστέινες αιχμές για να σκοτώνουν μαστόδοντα, εξαφανισμένους συγγενείς του εγκεφάλου με ακόμα μακρύτερους χαυλιόδοντες.

Γενετικές αναλύσεις έδειξαν ότι το οστό προερχόταν από μαστόδοντο, ενώ η χρονολόγηση με τη μέθοδο του άνθρακα-14 έδειξε ότι η ηλικία του είναι 13.800 χρόνια.

Το κόκαλο είχε βρεθεί τη δεκαετία του 1970 στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, βόρεια του Σιάτλ, ωστόσο οι πρώτες αναλύσεις είχαν αμφισβητηθεί.

Η νέα μελέτη δείχνει τώρα να επιλύει τις διαφωνίες, αν και κανείς δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής ποιοι ήταν αυτοί οι πρώτοι κυνηγοί των παχύδερμων.

Επιπλέον, η έρευνα δείχνει να διαψεύδει τη θεωρία ότι οι Κλόβις εξαφάνισαν τα μεγάλα θηλαστικά της Αμερικής μέσα σε λίγους αιώνες: το κυνήγι διήρκεσε περισσότερο από μια χιλιετία.

 

Newsroom ΔΟΛ

This entry was posted on Κυριακή, 23 Οκτωβρίου, 2011 at 13:26 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply